Tom springt creatief om met de takken uit de bos

Tom is te bereiken op markten, soms in Marke en via Toms Boetiek op Facebook. © EDB
Redactie KW

Toms Boetiek is de naam die Tom Mestdach (56) koos voor zijn zaak in bijberoep. De creatieve Markenaar is al langer bezig met alles wat hij vindt in het bos te verwerken. “Het is een hobby, maar ik kan niet alles blijven maken voor thuis en steeds meer mensen vroegen naar stukken die ik maakte.”

Tom Mestdach is altijd creatief geweest. “Als kind nam ik op reis al stokken mee om er pijlen en bogen van te maken. In de Chiro maakte ik zelf mijn ridderkostuum met de ton van waspoeder en besloeg ik mijn helm met nageltjes. Ook in de Chiro en later op wijkfeesten maakte ik decors. Ik heb dat altijd graag gedaan.”

Op zijn twaalfde moest Tom kiezen welke richting hij uit wou. “Ik koos voor elektriciteit. Achteraf gezien had ik misschien beter iets gedaan in de creatieve sector, maar nu is creatief zijn ontspanning en moet ik er niet van leven.” Na zijn werk bij Cebeo waar Tom technische ondersteuning biedt begint hij in zijn tuin te werken of in zijn kelder te ‘prutsen’, zoals hij zelf zegt.

Begijnhof in hout

Hij begon met lampekappen, zout- en pepervaatjes en andere zaken te maken, maar ondertussen stonden er wel 80 stuks. “Telkens ik in het bos wandel, heb ik wel een stuk hout mee waarmee ik iets kan maken, en ook een holle stam vind ik een uitdaging. Als je drijfhout vindt in een rivier, kan je daar een prachtig bloemstuk uit maken. Zolang er bomen zijn, zijn er voor mij grondstoffen. Ik moet het niet echt hebben van volledige stammen, maar wel een krul, een tak of een wortel maken het fijn om op die manier mijn talent te kanaliseren. Veel van mijn inspiratie komt uit Oostenrijk, waar toch 70 tot 80 procent van onze reizen naartoe gaan.”

Tom kocht recent een pyrografietoestel om hout te branden. Zo vereeuwigde hij ondertussen al het Kortrijkse begijnhof en de molen van Marke op hout, maar ook woorden en spreuken komen op een stuk bewerkte schors te staan.

“Het is een gezonde hobby”, lacht Tom. “Ik ben altijd thuis, hoewel… Ik ben ook lid van het Marks Amateurtoneel, organiseer feestjes in de Wijk ‘t Steenen Ende, ben lid van het Davidsfonds, zing in gospelkoor Good News, ging vroeger mee met de Chiro als kookouder en ik ben bestuurslid van Tuinhier.” Voor die vereniging maakt Tom ook prachtige en heel originele bloemstukken. “Ik ben vooral een doe-man.” (EDB)

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier