Toerismetrofee Poperinge voor Bertin Deneire

Redactie KW

Tijdens de openingsavond van het nieuwe toeristische seizoen, werd de 19de Toerismetrofee uitgereikt aan Bertin Deneire.

“In 1976 behaalde ik mijn diploma van toeristisch stadsgids”, zegt Bertin Deneire (65). “Midden de jaren ’60 was ik al betrokken bij de werking van Talbot House. Eerst kwam ik er als student om mijn Engels wat bij te schaven, later engageerde ik mij in de Toc-H-beweging. Zo herinner ik mij nog levendig de feestelijkheden n.a.v. het gouden jubileum van Tubby’s Talbot House in juli 1965. Als 20-jarige had ik een onvergetelijke ontmoeting met de aalmoezenier die enkele maanden later in 1972 zou overlijden. Als reisleider begeleidde ik gedurende 42 jaar niet alleen groepen in onze stad en streek, maar ook in Engeland, met onder meer de Poperingse zusterstad Hythe en Kent. Als stadsgidsen waren Marcel Delanote, Ronny Vermeirsch en Gerard Kestier mijn grote voorbeelden”, aldus nog de gewezen leerkracht Engels.

Hop, bier en de Eerste Wereldoorlog zijn drie thema’s die mij erg nauw aan het hart liggen. Zo ben ik nog steeds als gids actief in het Hopmuseum of tijdens bezoeken aan hopbedrijven (ook met de fiets), lokale brouwerijen en WOI-sites zoals Lijssenthoek Cemetery en de Dodencellen in Poperinge. Een tiental jaar geleden richtte ik, samen met Johan Adriaen en Johan Claerhout, die mij voordroeg voor deze Trofee, de vzw Vrienden van het Hopmuseum op, waarvan ik secretaris ben”, zegt Bertin Deneire.

Deneire was ook als auteur aan het werk. Hij leverde bijdragen in de Gidsenkroniek, in het heemkundig tijdschrift Aan de Schreve en de nieuwsbrief van het Hopmuseum. Ook de boeken ‘Een huis voor de Tommies’ (1993), ‘De Wandeling’, en ‘Zeven X Hop’ (1994) zijn van zijn hand. Op Facebook plaats hij Engelstalige poëzie.

Bertin Deneire is getrouwd met Brigitte De Gryse, heeft twee zonen, en woont in de Binnenkouter.

(AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier