Tillo en Linda nemen na 42 jaar afscheid van De Visscherie in Brugge

Tillo Declercq en Linda Gernaey laten De Visscherie over. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het prestigieuze visrestaurant De Visscherie op de Vismarkt komt na meer dan 42 jaar in nieuwe handen. Op 1 maart is de overname door de Kosovaar Flovyn Xanif, uitbater van het ernaast gelegen Old Bruges, een feit. “Mijn vrouw en ik worden er 69 en er is geen familiale opvolging. Eerlijk gezegd had ik wel liever een andere toekomst gezien voor de zaak, maar het was tijd om ermee te stoppen”, zegt uitbater Tillo Declercq.

Liefhebbers die bereid zijn te betalen voor een fijn stukje vis in een exclusief kader, kunnen sinds 1976 terecht bij De Visscherie op de Vismarkt. Althans, dat kónden ze. Want de zaak staat nu al enkele weken leeg. Het gerucht dat al een tijdje de rond deed in het Brugse horecamilieu blijkt dan ook te kloppen.

“Wij zullen inderdaad de zaak overlaten”, zegt Tillo Declercq, die meer dan 42 jaar samen met zijn echtgenote Linda Gernaey dit Brugse traditierestaurant runde. “Na Nieuwjaar zijn we nog wel een tijdje geopend geweest, maar nu zijn we dus ‘met verlof’. (lacht) De overname is een feit op 1 maart en wellicht zal de zaak kort daarna heropend worden door de nieuwe uitbater. De zaak komt dan in handen van Flovyn Xanif, de Kosovaarse uitbater van brasserie-tearoom Old Bruges, dat net naast De Visscherie gelegen is.”

Andere richting

Old Bruges is een zaak die zich eerder richt op het massatoerisme en op mensen die een snelle hap willen eten aan een beperkte prijs. Heel wat anders dan het toch eerder exclusieve en stevig geprijsde De Visscherie. “Het ziet er inderdaad naar uit dat de zaak na de overname een andere richting zal uitgaan en alleszins wat laagdrempeliger zal worden”, erkent Tillo.

“Eerlijk gezegd had ik wel liever een andere toekomst voor de zaak gezien, waar die meer in de lijn van het huidige concept zou voortgezet worden, maar dat bleek dus niet haalbaar. Er is sowieso geen familiale opvolging. Onze dochter ziet het niet zitten om de zaak voort te zetten en onze schoonzoon heeft een heel mooie baan nu. Je moet zoiets als koppel kunnen doen vind ik, anders is dat niet haalbaar. Ook binnen ons team diende er zich niet echt een overnemer aan. Dus ook onze zaak komt in buitenlandse handen, zoals steeds meer zaken in Brugge.”

Mooie herinneringen

Ook Vistro De Mosselkelder, met ingang op het achtergelegen Huidevettersplein, zit in het overnamepakket. De Mosselkelder is een laagdrempeliger zaak die wel eerder op toeristen gericht is. “Wij hebben ook nog het Huidevettershuis uitgebaat, maar dat hebben we in 2017 al overgelaten”, aldus nog Tillo.

“De nieuwe uitbater van De Visscherie heeft me gezegd dat hij ook vooral visrestaurant wil blijven, maar we zullen zien hoe dat evolueert. Dat ligt niet meer in mijn handen. Ik heb wel goeie en mooie herinneringen aan de jaren hier. Bij onze start in 1976 hebben we met René Van Puyenbroeck meteen een sterke en bekende chef aangetrokken. Hij had zijn aanhang en ik ook, doordat ik nogal bekend was in het Brugse. Zo zijn we meteen goed van start gegaan. Ik heb altijd willen waken over het lokale, Brugse karakter van onze zaak. Wij wilden in hoofdzaak een lokaal cliënteel. Dat is lange tijd goed gelukt, maar de laatste jaren kwamen we met onze locatie op de Vismarkt steeds meer terecht in de stroom van het massatoerisme. Maar goed, het is mooi geweest. Ik ben er nu 69, het was tijd om ermee te stoppen. Nu zal ik van het leven gaan genieten en de horeca eens meer van aan de andere kant beleven.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier