Technologiegroep Barco uit Kortrijk treedt toe tot Bel20-index

Jan De Witte, CEO van Barco. © BELGA
Redactie KW

Zoals verwacht verdwijnen bpost en Engie vanaf midden maart uit de Bel20-index. Dat bevestigde Euronext Brussel dinsdag na sluiting van de beurs. Het Kortrijkse technologiebedrijf Barco, dat eerder al in de Bel20 heeft gezeten, en vastgoedgroep WDP, zullen dan hun plaats innemen.

Elk jaar rond deze periode wordt de korf van de twintig belangrijkste aandelen van het land grondig gewogen. Daarbij worden bepaalde criteria gehanteerd, zoals het percentage werknemers in België, de liquiditeit of de vrije beurswaarde van de genoteerde bedrijven. Dit leidt soms tot een herschikking van de Bel20-index.

Het vertrek van bpost uit de Bel20 is geen verrassing. De beurskapitalisatie van het Belgische postbedrijf is immers fors gezakt. Bij Engie speelt dan weer het verstrengde reglement voor buitenlandse aandelen een rol. Daarin is bepaald dat minstens vijftien procent van het personeel in België moet tewerkgesteld zijn, en dat is voor de moeder van Electrabel niet het geval. Beurshuis KBC Securities berekende op basis van het jongste jaarverslag dat Engie slechts 10,7 procent Belgische personeelsleden telt.

De plaats van bpost en Engie wordt vanaf 18 maart ingenomen door Barco en WDP. De eerstgenoemende technologiegroep uit Kortrijk beschikt over een groot pakket vrij verhandelbare aandelen en heeft een sterk jaar achter de rug. Barco maakte in het verleden trouwens ook al eens deel uit van de Belgische sterindex, maar moest die begin 2007 verlaten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier