Rubriek Economie

Tanneke: Heks in de kijker

08/09/16 om 15:51 - Bijgewerkt om 16:16

In Ruiselede werd een gin gestookt waarbij het verhaal en de kruiden verwijzen naar de vermeende heks Tanneke Sconyncx die in 1603 een gruwelijke dood stierf in Tielt. Het comité Sint-Elooi uit Grammene probeert nu de lokale markt te veroveren met hun kruidige Tanneke gin.

Tanneke: Heks in de kijker

"Met het Comité Sint-Elooi pakten we in 2014 uit met een evocatie rond de legende van 'de heks van Gottem'", aldus Filip, die werkt als exporteur voor Versele-Laga. "Het is de best bewaarde heksenprocessie van ons land. Tanneke Sconyncx had de plaatselijke baljuw afgewezen, waarna die beschuldigd werd van hekserij. Alles wat misliep in de buurt werd aan haar toegewezen. Ze werd afgevoerd naar Tielt, waar ze vier dagen en vier nachten lang gefolterd werd. Ze is uiteindelijk bezweken. Dat verhaal goot ik voor die evocatie in tien taferelen. Omdat we dit jaar iets nieuws wilden doen, dachten we na over een biertje. Toen dat niet bleek te lukken, kwam het idee voor een gin. Mijn vrouw en ik zijn zelf al jaren verknocht aan de gin-tonic. Aangezien Tanneke bekend stond als een kruidenvrouw, vielen de puzzelstukjes snel ineen."

Brandnetel, zoethout en hop

Filip kwam terecht bij Bas en Hildegard van Ostaden uit Ruiselede. "Hij maakte enkele versies. De enige voorwaarde was dat de kruiden er echt moesten uitspringen. Als voornaamste ingrediënten hebben we brandnetel, zoethout en hop. De rest houden we geheim."

Filip en co zijn volop bezig met de lokale markt te veroveren, van restaurants tot drankenhandels. "De interesse overtreft onze verwachtingen", aldus Filip. "In oktober vindt opnieuw een grote evocatie plaats, waarbij de gin ook een centrale plaats krijgt." De tekening op de fles werd gemaakt door zijn Sint-Elooicollega Kim Lava. Ook Marianne Braet en Brecht De Munck werken mee. Om de fles een authentieke look and feel mee te geven, werd het kurk in kaarsvet gedoopt en hangt er ook een rolletje tekst aan de fles. "Daarop staat de ballade van Tanneke, het verhaal in rijmvorm zoals de troubadours het vroeger van dorp tot dorp vertelden. Zo blijft de legende van Tanneke, die ook een standbeeld kreeg in het centrum van Tielt, nog levendig."

Perfect serve

Tanneke: Heks in de kijker

Tanneke Gin bestaat uit 27 botanicals. Naast brandnetel, zoethout en hop werken ze met een kruidenmengsel, van lokale kruiden. Tanneke wordt het best gedronken met een neutrale tonic zoals de Thomas Henry om de kruidige smaak te laten bovenkomen. Je kan het afwerken met een takje verse jeneverbessen of rozemarijn.

Tanneke: Heks in de kijker

Ontdek alle West-Vlaamse gins op www.kw.be/gin

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!