Staking zorgt voor hinder in West-Vlaanderen, vooral aan de kust

© (Foto Belga)
Redactie KW

De aangekondigde staking zorgt voor heel wat hinder. In West-Vlaanderen is de hinder het grootst aan de kust.

Aan de kust rijdt zo’n 60 procent van de bussen en kusttrams niet door de staking. In Kortrijk zijn er welgeteld drie betogers gemeld. In Brugge zijn dat er een pak meer, namelijk 130 in totaal, waarvan een kleine tien procent medewerkers van de Stad Brugge.

Vooral bij de Cluster Openbaar Domein (70), de Musea (25) en Patrimoniumbeheer (30) zijn grotere groepen afwezig. De vorige keer, op 27 februari, bedroeg het aantal stakers ongeveer de helft in Brugge. Enkele musea, zoals het Archeologiemuseum, de Gentpoort, O.L.V.-ter Potterie en het Gezellemuseum blijven de hele dag gesloten.

“Ik heb begrip voor de bezorgdheid die vandaag leeft bij een aantal mensen over hun pensioen. Tegelijk denk ik dat de demografische situatie het nodig maakt een pensioensysteem op poten te zetten dat ook in de toekomst voor de volgende generaties overeind kan blijven”, toont bevoegd schepen Minou Esquenet begrip.

Ook het huisvuil wordt goed opgehaald. Noch Imog in de regio Kortrijk, of IVGO in regio Oostende melden problemen. Volgens ACV zijn er zo’n 3.000 West-Vlaamse leden naar Brussel, maar door de spreiding over alle sectoren heen is er weinig hinder, ook bijvoorbeeld niet in bedrijven. “Die spreiding is opmerkelijk en toont aan dat de bezorgdheid over de pensioenen heel diep zit bij brede lagen van de bevolking”, aldus Jeroen Pollet van het ACV.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier