Stad Torhout plaatst zonnepanelen met inbreng van inwoners

Wellicht zullen de voorziene zonnepanelen op het dak van het stadskantoor geplaatst worden. © foto JS
Johan Sabbe

Met 100.000 euro subsidies van de provincie en 160.000 euro inbreng van participerende bewoners realiseert de stad op een openbaar gebouw, hoogstwaarschijnlijk het stadskantoor, een zonnepaneelinstallatie. Er worden in het project ook drie elektrische voertuigen aangekocht en er zijn twee laadpalen voorzien.

Om van de provinciale steun te kunnen genieten, moet het geheel volledig af zijn tegen eind 2020, maar schepen van Energie Elsie Desmet hoopt het project al tegen begin 2020 klaar te hebben.

“Binnenkort gaan we via een overheidsopdracht op zoek naar een geschikte energiecoöperatie waarmee we in zee willen gaan”, zegt ze. “Eenmaal dat rond is, kan de zonnepaneelinstallatie nog dit najaar op het dak van een stadsgebouw geplaatst worden. Onderzoek door de energiecoöperatie dient uit te wijzen welk gebouw daarvoor het best geschikt is. We denken op de eerste plaats aan het dak van het stadskantoor in de Aartrijkestraat, al is dat nog geen absolute zekerheid.”

Een uitgebreide netstudie zal moeten aantonen welke capaciteit de installatie dient te hebben. “We gaan uit van een te verwachten opbrengst per jaar van 100.000 kilowattuur”, vervolgt de schepen. “De geraamde prijs om de nodige zonnepanelen te plaatsen, bedraagt 140.000 euro. Dit najaar zullen we tevens twee elektrische laadpalen met elk twee laadpunten – dus vier punten in totaal – laten installeren. Hiervoor wordt 8.000 euro uitgetrokken. De laadpalen zullen beschikbaar zijn voor de stadsdiensten én alle gebruikers van elektrische voertuigen.”

Elektrische voertuigen

Tegelijkertijd worden er drie elektrische voertuigen aangekocht. Enerzijds twee kleine, comfortabele stadswagens met een grote actieradius en anderzijds een kleine, handige bestelwagen. Ze zullen naar schatting samen 112.000 euro kosten. Het is de bedoeling ze als deelauto’s in te zetten, te gebruiken voor wie in het project participeert. Het merk en de modellen liggen nog niet vast.

“De burgers zullen tegen eind dit jaar op het project kunnen intekenen”, aldus Elsie Desmet. “De minimum- en/of maximumbedragen hangen af van de gekozen energiecoöperatie. Bij Coopstroom en Beauvent word je bijvoorbeeld coöperant door 250 euro in te brengen. Bij Beauvent is dat het maximum, maar bij Coopstroom loopt er een actie waarbij bestaande coöperanten bijkomende aandelen kunnen kopen.”

“We kiezen voor een grote lokale betrokkenheid. Zoals gezegd, krijgen we 100.000 euro subsidies van de provincie. De resterende 160.000 euro wordt betaald door de coöperanten. De geïnteresseerde burgers zullen via de coöperatie mee kunnen investeren in duurzame energie – de zonnepanelen – en duurzame mobiliteit – de elektrische deelwagens. Wie een aandeel bezit, zal de deelwagens mogen gebruiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier