Stad Kortrijk heeft nieuwe locatie voor Groothandelsmarkt

In de Groothandelsmarkt wil het stadsbestuur zijn vuilniswagens stallen. © a-LOO
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk heeft een nieuwe locatie gevonden voor de Groothandelsmarkt. Dat zegt schepen van Economie Rudolf Scherpereel, al wil hij die nog niet verklappen. Groen en CD&V blijven wantrouwig. “Als dit toch een geschikte hal is, waarom verhuis je de vuilniswagens dan niet naar daar?”

Al sinds vorige zomer is de Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM) een heikel thema in Kortrijk. Toen raakte namelijk bekend dat de hal op Vier Linden in Heule vanaf 1 augustus 2018 gebruikt zal worden als depot voor de vuilniswagens. Tot ergernis van CD&V en Groen: die willen dat de KGM in Heule blijft.

“We blijven pleiten voor het behoud van de Groothandelsmarkt”, stelt gemeenteraadslid Pieter Soens (CD&V). “Schepen Rudolf Scherpereel wil die afschaffen. Maar wat wil de schepen afschaffen? Op de website van stad Kortrijk staat een interessant tekstje. Er staat daarin dat je er terecht kan als detailhandelaar, dat de KGM gonst van de activiteit en zelfs de derde grootste van Vlaanderen is.”

“Er is ook nog altijd geen duidelijkheid over een eventueel andere locatie. Men zou gewoon beter beslissen om de KGM te laten waar ze nu is. Voor de handelaars is dit hun levenswerk en hun broodwinning.”

57 GAS-vaststellingen

Matti Vandemaele (Groen) treedt raadslid Soens bij. “Er is nog geen duidelijkheid, behalve dan dat de KGM eind deze zomer sluit op de huidige locatie. Ik wil ook het enorm grote aantal GAS-vaststellingen aankaarten. Dit jaar zijn het er al 57. Dat zijn er dubbel zoveel als de voorbije vijf jaar samen.”

Schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) benadrukt dat stad Kortrijk niets te maken heeft met de frappante stijging van die GAS-vaststellingen. “Wij doen die vaststellingen niet zelf, hé. Dat doet de zelfstandige, autonome marktverantwoordelijke. De cijfers qua boetes kloppen, al moeten die genuanceerd worden. Het gaat om drie magazijnhouders die zich sinds de uitspraak van de vrederechter anders gedragen.”

“Het stadsbestuur wil ook de Groothandelsmarkt in Kortrijk behouden”, vervolgt de schepen. “Duidelijk is wel dat de markt op de site Vier Linden gesloten moet worden. We hebben een alternatieve locatie in petto en nu gaan we alle handelaars individueel bevragen.”

Naar Roeselare?

Raadsleden Vandemaele en Soens zijn niet tevreden met het antwoord van Rudolf Scherpereel. Matti Vandemaele: “Er is een alternatieve locatie, maar we mogen niet weten wat…” Pieter Soens: “Als de schepen de alternatieve locatie niet wil noemen, dan wil ik toch weten of daar dezelfde mogelijkheden zijn. Want Vier Linden heeft veel troeven: de hal is 124 op 44 meter groot, de bereikbaarheid is goed…”

Schepen Scherpereel stelt met klem dat de alternatieve locatie perfect aansluit bij de behoeften van de groothandelaar. “Ze is ook zo groot en perfect bereikbaar via de R8. Ik wil die locatie nog niet vernoemen omdat ik die eerst aan de handelaars zelf wil voorstellen. Ik betwijfel trouwens of alle magazijnhouders de verhuizing willen doen. Omwille van kostenbesparende maatregelen zouden enkelen liever naar Roeselare trekken, heb ik al vernomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier