Spar in Wervik sluit vanavond de deuren

Zaakvoerder Mario Debeuf met zijn moeder Mariette Baute die bijna alle dagen kwam helpen. Er is vandaag nog een totale uitverkoop met alles aan min tien procent, uitgezonderd frisdranken, bier en sigaretten. © MV
Redactie KW

Het filiaal van Spar op de hoek van de Hellestraat en Menensesteenweg is vrijdag voor de allerlaatste keer open. Uitbater Mario Debeuf (36) houdt ermee op, de winkel staat te huur. Het gaat om één van de nog weinige buurtwinkels in Wervik. Extra troef voor de klanten was dat de winkel op zondagnamiddag open was. “Vrijdag zal het sowieso raar doen om alles achter te laten”, zegt Mario. “Dat was hier een stuk van mijn leven.”

Marcel Verhaeghe zaliger begon er vijftig jaar geleden met een voedingswinkel. Na dertien jaar namen Marc Debeuf en Mariette Baute de zaak over. Sedert begin 2004 runt zoon Mario het filiaal van Spar dat behoort tot de Colruyt Group. “Eerst was voorzien dat ik eind september zou sluiten“, vertelt Mario. “In samenspraak met Spar werd beslist dat het eind deze week dus gedaan is. Ook al omwille van praktische redenen.”

“Het is intens geweest. Ik ging er altijd sterk voor, wat voor mij het voornaamste was. Zo’n voedingswinkel uitbaten is ook wel een opgave. Tot de laatste dag wil ik mijn klanten de beste service geven. Ik deed mijn job heel graag. Wat ik nu ga doen, weet ik echt niet. Er zijn verschillende opties, maar er is nog niks beslist.”

Driemaal overval

Vader Marc verloor de strijd tegen een slepende ziekte. “Mijn moeder kwam bijna alle dagen helpen”, vertelt Mario. “Sedert anderhalf jaar werkte Ria Delaplace hier. Daarnaast waren er ook jobstudenten. Ik maakte hier alles mee: een inbraak, drie overvallen en de aanslepende wegen- en rioleringswerken. Van twee overvallen zijn de daders bekend en door de rechtbank veroordeeld. Een schadevergoeding heb ik nog niet ontvangen. Ik denk ook niet dat ik daarop zal mogen rekenen want de daders zijn blijkbaar niet bemiddeld. Aan die overvallen hield ik geen trauma over, wel frustraties. De wegen- en rioleringswerken sleepten twee à drie jaar aan. Abnormaal lang. De winkel bleef open. Nooit heb ik op een compensatievergoeding kunnen rekenen. Ondertussen is de wet in geval van hinder wel gewijzigd.”

Zondagnamiddag

Mario is papa van vier kinderen Xander, Wout, Esmée en Laura. “Gelukkig kan ik rekenen op een goede partner, ze helpt achter de schermen”, vertelt Mario. “Het was zoeken naar een balans in evenwicht tussen privé en de winkel. Dat was de grootste uitdaging. Natuurlijk zal ik mijn klanten missen. Sommigen kwamen dagelijks. De vele reacties op de sociale media Facebook geven me een goed, maar ook een dubbel gevoel. Dat ik op zondagnamiddag vanaf vier uur open was, zorgde voor een extra troef. In die drie uren was het zeer geconcentreerd. Op zaterdag verkocht ik evenveel.”

Uiteraard is er concurrentie van grote winkelketens, zoals Aldi, Lidl en Colruyt. “Die winkelketens zijn voor mij nooit een breekpunt geweest, het is hier altijd druk gebleven.” Wat er in het filiaal van Spar komt, is afwachten. Het handelspand is verkocht en staat te huur. Een andere voedingswinkel mag niet direct. Bijna een halve kilometer is er op de Menensesteenweg nog voedingswinkel Greta. En is er ook goed nieuws voor het stadscentrum. Er komt een buurtwinkel in de Vlamingenstraat. Delphine Verhaeghe start op vrijdag 5 oktober.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier