Snuffelstage voor leerlingen VTI bij Picanol in Ieper

Op de foto: gehurkt Joshua Finn en Elias Claeys; rechtstaand: Maarten Boussery, leraar Claude Provoost, Micaël Laforce, Joey Derck en Aaron Decap. (Foto EG)
Redactie KW

De leerlingen van de afdeling mechanica van het VTI werken gedurende drie vrijdagen bij Picanol. Ze leren op school én gedurende enkele dagen op de werkvloer.

Het VTI heeft ervaring met de snuffelstages. “Voor de leerlingen van de afdeling elektriciteit werden al dergelijke projecten uitgewerkt. De vraag stelde zich of jongeren die de afdeling mechanica volgen ook ervaring op de werkvloer konden opdoen”, zegt Claude Provoost, pedagogisch coördinator afdeling mechanica en lesgever. “We legden contacten met Picanol en het bedrijf stond positief tegenover het initiatief. Op school realiseren we de leerplandoelstellingen, maar op de werkvloer is het realiteit. De leerlingen werken mee en ervaren in het echt de evolutie van gieterij tot een afgewerkt product.”

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) stelden de snuffel- of bedrijfsstage voor omdat die een drempelverlagend effect hebben voor technologische beroepen. “Wij waren echter al voor met een dergelijke combinatie van leren op school én op de werkvloer. De tweede groep leerlingen gaat na de krokusvakantie bij Picanol aan de slag”, besluit Claude Provoost. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier