SnapperX laat je surfen met een hart voor het milieu

Tom Nuyttens van SnapperX. © GF
Redactie KW

Tom Nuytens is surfer en paraglider in hart en nieren. De Moorselenaar is voor zijn passie vaak te vinden in zijn natuurlijke habitat: de oceaan. Maar daar ondervond hij aan den lijve dat de natuur het zwaar te verduren heeft. Daarom richtte hij SnapperX op, een bedrijf dat inzet op surfmateriaal uit duurzaam en gerecycleerd materiaal. Hij lanceerde eveneens een crowdfunding campagne voor het produceren van milieuvriendelijke surfboards.

“Bij het uitoefenen van mijn hobby zie ik dat de natuur afziet”, vertelt Tom. “De oceanen liggen vol plastic, afval tiert welig op de stranden en ook de luchtkwaliteit daalt. De mensen belasten ons ecosystem, en ook de surfers doen er hun deel in. Veel surfmateriaal bestaat uit plastic en vervuilende uitrustingen. Daar wou ik een oplossing voor vinden.”

De missie van SnapperX is om zo ecologisch verantwoord mogelijk te werken bij het produceren van surfboards, van eerste vezel tot transport van afgewerkte planken.

“Onze surfboards zijn handgemaakt en bestaan uit ecologisch geproduceerd balsahout”

Indonesië

Dat is geen gemakkelijke opdracht, gezien een dergelijke manier van produceren nergens anders in de wereld op grote schaal bestaat. In de zoektocht naar een uitvalsbasis om ons productieproces zelf op te starten viel ons oog op Indonesië, een van de weinige landen waar mensen nog écht bedreven zijn in manuele houtbewerking, maar waar ontbossing een zware impact heeft op de natuur. Onze surfboards zijn handgemaakt en bestaan uit ecologisch geproduceerd balsahout. Indonesische arbeiders krijgen voor hun arbeid een fair loon uitbetaald.”

Om verder te kunnen bouwen op de voorbereidingen die getroffen zijn om zijn ecologische productie in gang te zetten, lanceerde SnapperX een crowdfunding campagne. Ondertussen werd al ongeveer 8.000 euro opgehaald. “Wie een van de duurzame producten van SnapperX in huis wil halen voor ze in de rekken liggen, kan op de Kickstarter-pagina terecht. Aan een gereduceerde prijs kan je op die manier ook jouw steentje bijdragen én als surfer een prachtige board in huis halen. Niet surfers kunnen met dit design object hun interieur op fleuren. Dé verrassing voor onder de kerstboom?” (TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier