Rubriek Economie

Sint-Rafaëlskerk in Izegem wordt groene woonsite

16/04/18 om 17:41 - Bijgewerkt op 17/04/18 om 11:37

De Sint-Rafaëlskerk in Izegem is eindelijk verkocht. Jan Romel van het bouwbedrijf Urbes plant er een groene woonsite.

Sint-Rafaëlskerk in Izegem wordt groene woonsite

De Sint-Rafaëlskerk en bijhorende pastorie maken plaats voor een groene woonsite. © Frank Meurisse

De Sint-Rafaëlskerk - met bijhorende pastorie - in de Lendeleedsestraat in Izegem staat al een hele tijd te koop. Een openbaar verkoopmoment leverde geen nieuwe eigenaar op, maar nu wil Jan Romel de plek nieuw leven inblazen, zegt hij.

"We zijn altijd geïnteresseerd in bijzondere sites", argumenteert de Izegemse ondernemer. Zo kocht Jan Romel vorig jaar al het statige kasteel Blauwhuis en op de aanpalende site Scheldeman plant hij eveneens een ambitieus woonproject. Daar zal het nieuwe woonpark Blauwpoorte via een groene verbinding naadloos aansluiten op het kasteelpark. "Ook op Ter Beurze op de Bosmolens waren we al actief en in Ingelmunster zijn we volop aan het bouwen langs het kanaal Roeselare-Ooigem."

Park en speelweide

Aan de Sint-Rafaëlskerk wil Jan Romel fel inzetten op een groene omgeving. "We willen het aanwezige groen uitbreiden en gaan voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Zo willen we er geothermisch verwarmen, gebruik maken van zonne-energie en passief koelen. Het wooncomfort moet er zo hoog mogelijk zijn. We zullen enkel langs de kant van de Lendeleedsestraat bouwen en beperken die bebouwing tot een breedte van een twintigtal meter. Verder voorzien we alleen maar groen, een park én een speelweide."

Het woonproject van Urbes moet resulteren in een kleinschaliger woonpark in een erg groene omgeving. "Als je de kerk en pastorie uit het plaatje wegdenkt, zie je pas écht welke groene oase hier zal verschijnen. Dit zal de ideale woonplek zijn voor mensen uit de buurt voor wie het onderhoud van hun huidige woning en tuin misschien net iets te veel is geworden. Hier zullen ze een kwalitatief en vooral betaalbaar alternatief vinden."

De werken moeten normaal half september van start gaan.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!