Schaarste dreigt bij brouwerij De Halve Maan: “Breng leeggoed terug”

De 'Straffe Hendrik Wild 2019' is een van de bieren die bij De Halve Maan geproduceerd worden. © Davy Coghe
Redactie KW

De Brugse brouwerij De Halve Maan blijft stevig groeien. De goeie resultaten hebben wel een keerzijde: de brouwerij heeft een tekort aan leeggoed. Daarom wordt nu een oproep gelanceerd om zo snel mogelijk lege kratten en vaten terug binnen te brengen zodat ze kunnen worden hergebruikt.

De Halve Maan, die met de lancering van de Brugse Zot in 2005 werd heropgestart, maakt gebruik van een circulair systeem van herbruikbaar leeggoed met statiegeld. Voor lokaal gebruik worden zowel flessen in kratten als vaten op de markt gebracht in herbruikbare verpakkingen.

De brouwerij had nochtans maatregelen genomen, en extra hoeveelheden nieuwe kratten en vaten aangekocht. Maar toch blijkt de groei sterk boven de verwachtingen: de brouwerij groeide in het voorjaar met meer dan 30% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daardoor dreigt nu een tekort. Ondanks het mindere weer van de laatste weken blijft de vraag naar de bieren van de brouwerij bijzonder hoog. Brouwerij De Halve Maan is ook steeds actiever op export in de buurlanden, waar ook met retour leeggoed gewerkt wordt. Doordat de vaten en kratten over een verdere afstand moeten terugkeren, zorgt dit voor een tragere rotatie, wat extra druk zet op het leeggoed probleem van de brouwerij.

De Halve Maan roept nu haar klanten op om zo snel mogelijk leeggoed terug naar de brouwerij te sturen. CEO Xavier Vanneste: “Er zijn tienduizenden kratten en vaten in omloop… de mensen kunnen ons echt helpen door die lege kratten en vaten zo snel mogelijk naar de brouwerij terug te sturen! Hoe meer en sneller de kratten roteren, hoe efficiënter en ecologischer dit retoursysteem kan werken.”

De groothandels en distributeurs worden gevraagd om hun magazijnen na te kijken en leeggoed te sturen. Ook via sociale media zal de oproep verspreid worden om ook bij consumenten de oproep te lanceren. “Net nu voor de aanvang van de zomer moet de brouwerij op volle toeren kunnen draaien om de dorstige zomermaanden te kunnen opvangen”, klinkt het nog. ” Deze week moest de nachtploeg in de bottelarij worden gestopt wegens een tekort aan leeggoed. We hopen nu aan de hand van deze oproep zo snel mogelijk weer op volle kracht te kunnen produceren. Ook extra bestellingen van kratten en vaten moeten ervoor zorgen dat de consumenten zo weinig mogelijk stock onderbrekingen zouden ondervinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier