Rubriek Economie

Ruim acht procent meer West-Vlaamse starters in 2018

02/01/19 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:44

In 2018 werden er 57.010 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in het Vlaams Gewest, goed voor een groei van 9,1 procent tegenover 2017. In West-Vlaanderen bedraagt de groei 8,1 procent. Dat blijkt woensdag uit een analyse van UNIZO op basis van gegevens van Graydon Belgium.

Ruim acht procent meer West-Vlaamse starters in 2018

UNIZO-topman Danny Van Assche. © BELGA

UNIZO verwacht dat er bij de 57.010 starters nog 741 bijkomen, omdat nog niet alle administratie informatie van 2018 is verwerkt. Van de nieuw opgerichte bedrijven is 62,1 procent een eenmanszaak. Net als in 2017 bereikte het aantal starters in 2018 een recordhoogte. De stijging is te zien in alle provincies, maar is met 13,1 procent het grootst in Oost-Vlaanderen. Vlaams-Brabant volgt als tweede met een stijgingspercentage van 8,9 procent, West-Vlaanderen is derde met 8,1 procent. De stijging is met 7 procent het minst groot in Limburg. In de provincie Antwerpen bedraagt de groei 7,9 procent.

Volgens UNIZO-topman Danny Van Assche heeft de aanhoudende toename van het aantal starters te maken met het verbeterd imago van ondernemerschap, de aantrekkende economie en een aantal regeringsbeslissingen. Met dat laatste doelt hij op de verlaging van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening en de taxshelter voor startende ondernemingen.

Toch kan de regering volgens hem nog meer doen om het starten van een zaak aan te moedigen. "We blijven hameren op de nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen, met als eerste prioriteit een gelijkwaardig pensioen", besluit Van Assche.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!