Ridder & Hove Patisserie haalt HIB-label binnen

Eddy De Ridder en Tom Kerkhove van Ridder & Hove Patisserie kregen het HIB label overhandigd door Dirk Dupont - tot voor kort unizovoorzitter - en Mattijs Baekelant van Unizo. © JVGK
Redactie KW

Eddy De Ridder en Tom Kerkhove kregen met hun patisserie het HIB-label wat staat voor Handmade in Belgium. Dat wordt enkel uitgereikt aan ambachtelijke ondernemingen.

De consument zoekt meer en meer naar authentieke, handgemaakte producten, maar weet niet altijd wat hij koopt. Omdat de termen ‘ambachtelijk’ en ‘artisanaal’ in ons land geen wettelijke bescherming hebben, kan iedereen zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom creëerde Unizo het label ‘Handmade In Belgium’ (kortweg HIB).

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt voor het label in aanmerking. Unizo reikte dit label uit aan Ridder & Hove Patisserie in de Voorstraat in Kortrijk.

Eddy De Ridder en Tom Kerkhove leerden elkaar kennen in Brussel waar ze beiden werkten voor Belgische en wereldkampioen patissier Rik De Baere. Later trok Tom drie jaar naar banketbakkerij Le Saint-Aulaye in Brussel en gaf Eddy les aan The National Bakery School in Londen. In 2002 besloten ze hun kennis te bundelen en namen Patisserie Lanssens in Kortrijk over. De patisserie kreeg de nieuwe naam Ridder & Hove.

Steun van goed team

De zaak omvat een eigen atelier, winkel en theesalon en een buitenterras. Hun motto is ‘duizend-en-één lekkernijen’. Ze omschrijven zich als twee eigenzinnige creatievelingen met humor, omringd door een goed team.

“Zonder ons team zou dit alles niet mogelijk zijn”, vertelt Eddy. Traditionele basisproducten zijn hun uitgangspunt. “Een voorbeeld is ons huisgemaakt bladerdeeg. In de winter gebruiken we dat voor de klassieker ‘Grootmoeders appeltaart’ of in een millefeuille. In de zomer wordt dat verwerkt in een pruimen- of abrikozentaart”, verklapt Tom.

Ridder & Hove kan met dit label in handen op haar beurt andere vakmensen nomineren. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier