Rubriek Economie

Reportage The Guardian: "5.000 jobs in gevaar in Zeebrugge"

10/10/17 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:51

Een reportage in het gezagwekkend magazine The Guardian toont aan dat de gevolgen van de Brexit wel eens heel grote gevolgen kan hebben voor de haven van Zeebrugge.

Reportage The Guardian: "5.000 jobs in gevaar in Zeebrugge"

Vandaag is 45% van de activiteiten van de haven van Zeebrugge verbonden aan handel met het Verenigd Koninkrijk. Elk week vertrekken meer dan 64 schepen (roro, containers of passagiers) richting meerdere Engelse havens, gebruiken meer dan 800.000 passagiers jaarlijks de ferry om de route naar het Verenigd Koninkrijk af te leggen, worden jaarlijks bijna 1 miljoen voertuigen (finished vehicules) vervoerd tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk en vertrekken miljoenen liters Tropicana vanuit Zeebrugge naar Engeland om geserveerd te worden bij het Engels ontbijt.

The Gardian rekende uit dat bij een Brexit de belastingen op fruitsap en auto's zullen stijgen tot respectievelijk 35 en 10%. Dit in combinatie met de devaluatie van de Britse pond zou een einde kunnen maken aan de export omdat de producten onbetaalbaar worden voor meerderheid van de Britten. Indien de handel verdwijnt zullen de havenactiviteiten sterk dalen. Vandaar het risico voor niet minder dan vijfduizend jobs in de Zeebrugse haven.

(MDW)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!