Renson alweer Ambassadeur bij Trends Gazellen

Paul Renson laat er geen twijfel over: Renson Group groeit ook de komende jaren. © BELGA
Redactie KW

Een van de Renson-dochters, de Waregemse bedrijvengroep rond zonnewering, ventilatie en buitenhuisinrichting, is Ambassadeur van de Trends Gazellen in West-Vlaanderen. Het is de vijfde keer dat een Renson-bedrijf laureaat is. Bij de middelgrote ondernemingen gaat de titel naar Motus Handling uit Menen en bij de kleine bedrijven is het het Torhoutse 4D Trans uit Torhout dat gelauwerd wordt. De voorstelling van Trends van de Trends Gazellen West-Vlaanderen vond woensdagavond plaats in Oostende.

Trends, het economisch magazine van Roularta Media Group, gaat elk jaar in de provincies op zoek naar snelgroeiende bedrijven Gazellen die sterk en competitief blijken en die het ondernemersklimaat in hun regio positief beïnvloeden. In Oostende werden van de week woensdag de laureaten in onze provincie bekendgemaakt. Later volgt dan de aanduiding van de nationale Trends Gazellen voor 2019. Trends verdeelt voor deze trofee de bedrijven in drie categorieën: grote, middelgrote en kleine bedrijven.

Sunprotection-Screens van Renson uit Waregem is dit jaar de laureaat bij de Gazellen van de grote ondernemingen in West-Vlaanderen. Het is de vijfde keer dat een telg van de Rensongroep Ambassadeur wordt en het is de tweede keer dat die eer de divisie Sunprotection-Screens te beurt valt. Een eerste keer was dat vier jaar geleden.

Op innovatie staat geen snelheidsbeperking“, zegt Paul Renson in Trends van de week. Permanent vernieuwen is een van de basispijlers van de Waregemse groep. Differentiëren en internationaliseren zijn de twee andere pijlers. De gelauwerde dochteronderneming van de groep telt twee afdelingen: een voor zonnewering en een voor outdoor living, zeg maar buitenhuisinrichting. De snelle groei van Sunprotection-Screens heeft vooral te maken met het succes van die buitenhuis-afdeling die de voorbije twee jaar haar omzetgroei met maar liefst de helft deed groeien. Die afdeling is ook heel sterk gericht op het buitenland: driekwart van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd.

Outdoor of buitenhuis staat niet langer louter voor terrasoverkappingen, maar voor een totaalconcept waar ook carports, gevelbekleding, tuinaccessoires en tuinverlichting behoren.

Nieuwe vestiging

Renson investeert overigens in een nieuwe fabriek. Niet in West-Vlaanderen, maar net over de provinciegrens, in Oost-Vlaanderen, in de buurt van Nazareth. Daar komen een productieafdeling, een kantoorgebouw, een onderzoeks- en trainingscentrum en een belevingscentrum. Op termijn kunnen daar 250 mensen aan de slag, een deel van hen komt van het hoofdkwartier in Waregem. Bij de groep Renson werken nu 1.200 mensen. Dat het menens is met innovatie bewijst het aantal mensen dat in de afdeling onderzoek en ontwikkeling werkt: één tiende van het totaal aantal medewerkers.

Bij de middelgrote bedrijven is Motus Handling uit Menen de Ambassadeur in onze provincie. De broers Frank en Peter Vandeputte specialiseren zich met hun groep in projectmatige machinebouw. “We combineren allerlei technologieën en machines om tot complete assemblagelijnen en transportsystemen te komen. Onze klanten zitten vooral in de voedingsindustrie, maar we zijn ook kind aan huis bij bijvoorbeeld Volvo”, zegt Frank Vandeputte in Trends.

Motus Handling groeit al jaren, maar kende in 2017 een forse omzetgroei door een strategische overname van het Roeselaarse Soenen. Dat bedrijf maakte zware machines om stalen platen te knippen, te vervormen en te perforeren maar ging failliet. “Toen het bedrijf op de fles ging, hadden wij meteen interesse. Er was een voorwaarde: het volledige technische team moest mee de overstap maken“, legt Frank Vandeputte uit, die erin slaagde om de bedrijfscultuur van Motus Handling te integreren in het Roeselaarse machinebouwbedrijf. Die eigen cultuur staat voor no-nonsense, voor een vlakke structuur en voor kostenbewustzijn.

Efficiënt

Bij de kleine ondernemingen is 4D Trans uit Torhout laureaat. Wim Boydens begon zijn onderneming acht jaar geleden met de aankoop van een koelbestelwagen. In 2012 nam hij een eerste werknemer in dienst en op dit ogenblik telt 4D Trans 50 chauffeurs en 39 voertuigen. 4D staat voor dromen, denken, durven en doen.

4D Trans is een ‘nichespeler’: de Torhoutse ondernemer legt zich toe op ‘geconditioneerd transport’ in binnen- en buitenland. Dat is transport van goederen en producten waarvoor temperatuur (van 30 graden tot + 30 graden C.) een belangrijk gegeven is. Klanten heeft 4D Trans vooral in de voedingssector: vervoer van verse vis, vlees, chocolade, kruiden en sauzen. Een belangrijke investeringspost voor 4D is de informaticatechnologie (IT): die maakt dat het bedrijf bijzonder efficiënt kan werken, voor de klanten én voor de chauffeurs.

(JG/Trends)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier