Recyclagebedrijf Galloo viert tachtigste verjaardag: “Op naar de honderd”

Naar aanleiding van 80 jaar Galloo sneed vader Antoine Vandeputte de verjaardagstaart aan in het bijzijn van zijn zonen Pierre en Jan. © Foto WO
Redactie KW

Het begon in 1939 als eenmanszaak, waarin Joseph Galloo samen met zijn vrouw Bertha Verhaeghe het idee had een schroothandel te beginnen. 80 jaar later is Galloo uit Menen een wereldspeler van formaat en worden vooral de medewerkers in de bloemen gezet.

Patriarch Antoine Vandeputte, geflankeerd door zijn zonen Pierre en Jan, glundert bij het zien van de gloednieuwe bedrijfsfilm. De firma, die hij in 2012 in de handen gaf van zijn zonen, timmerde verder aan een internationaal elan waarbij concurrenten verbleken. “Het runnen van een familiezaak is vaak een kwestie van opofferingen“, klinkt het vol overtuiging. “Aan het uitbetalen van dividenden hebben we nooit een boodschap gehad. Bij ons werd iedere verdiende frank opnieuw in het bedrijf gepompt, investeringen die vandaag hun vruchten afwerpen”.

Indrukwekkende cijfers

Vruchten afwerpen, het klinkt als een fait divers, maar de cijfers die de groep kan voorleggen zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Het bedrijf beschikt over 43 filialen verspreid over 3 landen, stelt 800 mensen tewerk en draaide in 2018 een omzet van 440 miljoen euro. Fabelachtige gegevens, waar Pierre Vandeputte erg nuchter over blijft. “De sterkte van het bedrijf is vooral de mix van investeringen en het soigneren van onze werknemers.” De werknemers vormen de fundering van de onderneming en de familie Vandeputte haalt dan ook alles uit de kast om iedereen tevreden te houden. “We betalen onze werknemers niet meer dan bij de collega’s, maar we zorgen er wel voor dat ze steeds met het beste materiaal werken, steeds de nieuwste en onderhouden machines hebben en dat we alles op alles zetten om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Het volstaat om naar ons personeelsbestand te kijken. We zoeken op dit ogenblik 20 technische profielen, niet vanwege verloop maar vanwege groei. Wie bij Galloo werkt, blijft bij Galloo. Dat is voor ons de grootste voldoening”.

Antoine knikt instemmend. “Het is voor kaderleden ook belangrijk om transparant en aanspreekbaar te zijn”, klinkt het. “Als eender wie van onze medewerkers ergens een probleem mee heeft, dan moet hij of zij bij eender wie terecht kunnen. Meer nog, er moet ook daadwerkelijk ingegrepen worden. Geen holle woorden maar effectieve daden!” Antoine laat blijken dat, hoewel het dagelijkse bestuur in handen ligt van de familie, hij het bedrijf nog steeds nauwlettend blijft opvolgen.

“Op naar honderdste verjaardag”

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar Pierre en Jan blikken wel vastberaden vooruit. “De recyclage van metalen zit op een saturatiepunt, er is geen enkel metalen onderdeel van pakweg een auto dat we niet kunnen recycleren”, vult Pierre aan. “De markt van plastics en kunststoffen, daar zitten voor ons de grootste expansiemogelijkheden. Op dit ogenblik wordt er wereldwijd slechts 5% van alle kunststoffen echt gerecycleerd, 95% van de markt ligt dus nog voor het rapen. We gaan onze investeringen dan ook op die sector richten om zo gezond te kunnen blijven groeien, op naar onze 100ste verjaardag”.

De 80ste verjaardag van het bedrijf wordt vooral samen met de werknemers gevierd. “Op 30 maart organiseren we een groots feest in de Kortrijkse Xpo”, sluit Pierre af. “Onze collega’s werden het hele jaar al onderworpen aan verschillende ludieke acties, onder leiding van BV’s zoals Wout Bru en illusionist Gili. De Apotheose van dit alles volgt eind maart, waar iedereen de remmen los zal kunnen gooien”.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier