Prijswinnende boerenpaté zorgt voor drukte bij slager in Sint-Andries

We zien Kevin en Liselotte hier samen met hun 17-jarige stagiair Luiz Deblaere die hen op het Festival van het Varkentje vertegenwoordigde. Slagerij-traiteur De Smedenpoort is gelegen in de Gistelsesteenweg 86 in Sint-Andries Brugge. © WK
Redactie KW

Sinds ze afgelopen maandag de eerste prijs wonnen op het Festival van het Varkentje in Diksmuide, hebben Kevin Coudeville (39) en Liselotte D’Hoore (34) moeite om de vraag naar boerenpaté bij te benen. “Woensdag stond er zelfs iemand in de winkel die speciaal van Ieper was gekomen”, klinkt het.

Eén keer per jaar is Diksmuide de hoofdstad van het varken want dan wordt daar in Salons Saint Germain het ‘Festival van het Varkentje’ gehouden, een nationale vakwedstrijd in samenwerking met de Diksmuidse slagers-traiteursschool.

Op de dertiende editie viel de boerenpastei van De Smedenpoort in de prijzen. Die ambachtelijke slagerij uit Sint-Andries Brugge werkt volgens het principe van de korte keten. “Op hun kwekerij in Wingene, natuurlijk dé varkensstreek bij uitstek, maken mijn ouders ook zelf varkensvoer en er staat zelfs een mestverwerkingsinstallatie. Wat het vlees betreft, kunnen wij daardoor een stapje overslaan en het als het ware ‘levende vers’ in onze winkel leggen: tussen de boer en onze kant-en-klare paté zit minder dan 24 uur tijd. En waar vind je tegenwoordig nog delicatessen als varkensniertjes en -hersenen?” vraagt Liselotte. Ook de droge worsten van Slagerij De Smedenpoort zijn een begrip in het Brugse, maar het was hun ambachtelijke boerenpastei waarmee het slagerskoppel nu in de prijzen viel. “Het moest de pure klassieker zijn, op basis van lever en varkensvlees. Maar daarnaast gebruiken we ook nog een eigen kruidenmengeling die ons product uniek maakt”, klinkt het. En de vakjury kon dat product dus wel smaken. “De inzendingen werden verder ook nog beoordeeld op uitzicht en structuur. Een goeie boerenpaté mag bijvoorbeeld niet te vast zijn, maar ook niet te zacht. Maar ze moet wel smelten in je mond”, zegt Liselotte, zelf overigens oud-leerlinge van de slagersschool in Diksmuide. Haar partner Kevin is afkomstig uit Varsenare en volgde zijn opleiding aan Ter Groene Poorte. “We zien dit als een bekroning op ons harde werk, een eerste prijs winnen is toch niet slecht op zeventig deelnemers?”

En sinds ze de prestigieuze prijs in de wacht sleepten, verkopen Kevin en Liselotte een veelvoud van hun boerenpaté. “Zeker drie keer zoveel als vroeger”, glimlacht Kevin, “en sommige mensen komen van verrassend ver: woensdag stond hier iemand uit Ieper die absoluut onze paté eens wou proeven. Maar die smaken van vroeger zijn vandaag weer hip – ook jonge mensen eten tegenwoordig graag boerenpaté.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier