Prestigieus woonproject One Broel rijst binnenkort op aan de Broeltorens

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

One Broel is een exclusief woonproject aan de Leie, met uniek zicht op de Broeltorens. Vastgoedontwikkelaar Immogra staat aan het roer van het project in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk. Op de gewezen schoolcampus Pleinschool Broelkant worden 74 luxeflats opgetrokken, waarvan de eerste bewoners worden verwacht in september 2021.

Het gloednieuwe woonproject ‘One Broel’ komt te midden van een historische setting. Het originele karakter van de site blijft bij het bouwen niet enkel intact, maar wordt ook volledig opgeknapt. Het terrein krijgt vier nieuwe gebouwen. “Elk met een eigen identiteit, andere uitstraling en architectuur met respect voor de historische omgeving. Oud en nieuw vinden elkaar. Elke generatie voegt iets toe aan de geschiedenis. Wij bouwen het erfgoed van morgen”, duidt Bart Putman, projectontwikkelaar van Immogra.

Architect Bart Lens (LENS°ASS architecten), projectontwikkelaar Bart Putman (Immogra) en hoofdarcheologe Michelle Arnouts (Monument Group).
Architect Bart Lens (LENS°ASS architecten), projectontwikkelaar Bart Putman (Immogra) en hoofdarcheologe Michelle Arnouts (Monument Group).© JVGK

‘One Broel’ bestaat uit vier unieke gebouwen: Kwatrijn, Ode, Paulinen en Waterspiegel. “Kwatrijn in de Groeningestraat krijgt vier appartementen. Ode aan het Guldenbergplantsoen krijgt 20 flats. In Paulinen – met een art-decogevel – in de Gezellestraat komen 24 appartementen. In Waterspiegel komen 20 appartementen”, duidt architect Bart Lens van Lens°Ass architecten. “Waterspiegel heeft een glazen wand. Het gebouw wordt getransformeerd in een fonkelende reflectie van het aangrenzende water. De raampartijen verdwijnen ook in de grond, alsof een waterval over de gevel valt en de groene bodem het water absorbeert.”

Prestigieus woonproject One Broel rijst binnenkort op aan de Broeltorens

Centraal tussen de vier gebouwen is een binnentuin voorzien: een groene oase. “Groen is belangrijk. Als architectenbureau wilden we het verschil maken door de plek niet vol te bouwen, maar de unieke historische elementen te doen spreken”, aldus Bart Lens. “Zo kozen we ervoor om het binnengebied vrij te houden zodat iedereen voldoende zon, zicht én ademruimte krijgt. De tuin geeft aansluiting op het Guido Gezellepad.”

Prestigieus woonproject One Broel rijst binnenkort op aan de Broeltorens

De rijke geschiedenis van de site reflecteert sterk in de artefacten die tijdens de bouw gevonden werden. De geschiedkundige waarde van de locatie zorgde ervoor dat het voortraject van de nieuwbouw vijf jaar in plaats van de normale twee jaar duurde. Verschillende architecturale elementen refereren ook op een subtiele manier naar de rijke geschiedenis van de bouwplaats.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Donderdag werd in Kortrijk het prestigieuze nieuwbouwproject One Broel gelanceerd. De luxe-appartementen rijzen op in de schaduw van de Broeltorens. Hoe het eruit zal zien? Dat zie je hier! https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/economie/prestigieus-woonproject-one-broel-rijst-binnenkort-op-aan-de-broeltorens/article-normal-380391.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 21 juni 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/361448891179497/500

Daarnaast worden de beschermde kapel en het vroegere klooster behouden en gerestaureerd. Dat zal het originele karakter van de historische site nog verhogen. Bart Putman, projectontwikkelaar bij Immogra: “One Broel is een ‘once in a lifetime’-project op een van de meest gegeerde plekken in Kortrijk. De historische Broeltorens, hét symbool van Kortrijk, staan letterlijk in je achtertuin“, zegt hij.

Prestigieus woonproject One Broel rijst binnenkort op aan de Broeltorens

“Ik ben overtuigd dat dit een sterk architecturaal project is van Lenss°ass Architecten in de historische omgeving van de Broeltorens. Ook het nieuwe publieke binnenplein maakt een mooie verbinding met de verlaagde Leieboorden en het Guido Gezellepad. Een extra troef in onze stad die de publieke ruimte en hedendaagse architectuur hoog in haar vaandel draagt“, besluit Wout Maddens, schepen van Bouwen & Wonen.

Prestigieus woonproject One Broel rijst binnenkort op aan de Broeltorens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier