Politie zet werknemers van weverij Van Maele in Tielt uit het gebouw

Redactie KW

Een deurwaarder en de politie zijn vanmorgen binnengevallen bij weverij Van Maele aan de Bedevaartstraat in Tielt. De werknemers werden uit het gebouw gezet.

Projectontwikkelaar Dumobil kocht een paar jaar geleden al de gebouwen van weverij Van Maele aan en wil de site verkavelen, maar directeur Carl Holcomb houdt zich niet aan de afspraak om te verhuizen. De projectontwikkelaar wil nu een doorbraak forceren met een bevel tot uithuiszetting voor de directeur en het personeel.

“We zijn deze morgen uit het gebouw gezet”, klinkt het bij een van de personeelsleden. “De politie wist er woensdag al van en was verbaasd dat er nog activiteit was, dus de uithuiszetting is geen verrassing. We kunnen Dumobil uiteraard niks verwijten, want zij hebben al heel wat geduld gehad. De verhuizing van ons bedrijf werd constant verschoven. Nu kunnen we echter niet meer verder werken.”

Werknemer:”De jongste maanden werd er meer gestempeld dan gewerkt”

“Officieel bestaat de weverij nog, maar de jongste maanden werd er meer gestempeld dan gewerkt”, klinkt het nog. “Het was moeilijk leefbaar zo. Het bedrijf verkeert al langer in moeilijkheden, dus ofwel moet men de continuïteit verzekeren ofwel stoppen. Het bedrijf heeft zeker een toekomst, maar alles sleept al zo lang aan. Men zoekt al anderhalf jaar naar een oplossing. Het personeel van de weverij hoopte op een overname, maar die lijkt nu veraf. De enige oplossing lijkt een faillissement.”

Weverij Van Maele maakt meubel- en gordijnstoffen voor een hoger segment, geen massaproductie dus, en vooral export (50 procent naar Europa, 50 procent naar Amerika). Het bedrijf van Carl Holcomb telt 28 werknemers.

Geen concreet plan

Bruno Carton, zaakvoerder van Dumobil, betreurt dat er uiteindelijk een deurwaarder ingeschakeld moest worden. “Maar dit verhaal sleept al veel te lang aan”, zegt hij. “We zijn al een aantal jaar eigenaar van de gebouwen en eind juni 2017 moest het pand vrijgemaakt zijn. Toen hebben we een bijkomend uitstel van één jaar en twee maanden gegeven, op voorwaarde dat Van Maele een bewijs kon voorleggen dat ze een nieuwe locatie gevonden hadden. Dat gebeurde ook op de laatste dag van de termijn, maar eind augustus hadden wij nog altijd niks over verhuisplannen vernomen. We hebben het bedrijf dan nog de kans gegeven om tegen eind september hun plannen kenbaar te maken, maar ook dat gebeurde niet. Begin oktober heerste er nog altijd radiostilte en toen we zelf weer contact opnamen, bleek er geen concreet plan te bestaan.”

Bruno Carton (Dumobil): “Ook wij zitten verveeld met deze gang van zaken, maar er was geen andere keuze”

Daarom nam Dumobil een gerechtsdeurwaarder onder de arm. “We konden ook opnieuw uitstel gegeven hebben, maar dat heeft geen nut meer. Wij hebben ook een eigen planning te respecteren en de communicatie in dit dossier komt louter van onze kant. Nu willen we zo snel mogelijk met de afbraak van de gebouwen starten. We zullen gefaseerd werken, zodat het machinepark verhuisd kan worden.”

47 woningen

Tegen begin 2020 moet op de site een verkaveling met 47 woningen verrijzen. Bruno Carton trok vanochtend ook zelf naar de weverij Van Maele. “Om de personeelsleden en de vakbonden de situatie duidelijk uit te leggen. Want ook wij zitten verveeld met deze gang van zaken. Dit was de enige overgebleven optie.”

(PVH/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier