Politici onder de indruk van manier van werken bij hoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel

© JAN STRAGIER
Redactie KW

Hoog bezoek vrijdagnamiddag op de hoeve Dendauw in de Rollegemkapelsestraat 74 in Sint-Eloois-Winkel.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere, federaal parlementslid Nathalie Muylle, burgemeester en Vlaams parlementslid Bart Dochy en West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw Koen Naeyaert brachten dit innoverende bedrijf een bezoekje op uitnodiging van de Boerenbond en het Innovatiesteunpunt. Het zuivelbedrijf Dendauw is een voortrekker op het gebied van diervriendelijke huisvesting. Voornamelijk de pocketvergister die energie opwekt uit koeienmest wekte hun belangstelling.

“Europa startte in 2003 met het programma ‘Intelligent Energy Europe’, met de bedoeling duurzamer met energie om te gaan”, aldus Tom Vandenkendelaere. “Hoewel het Europese programma nu is afgewerkt, blijven de projecten – zoals de pocketvergister hier in dit Winkelse bedrijf – voortbestaan.” Ook op de andere beleidsdomeinen, wisten de aanwezige vertegenwoordigers te vertellen, wordt hierop nog verder gewerkt.

De rondleiding op het bedrijf werd besloten met de ondertekening van een intentieverklaring om vanuit het beleid – voor Europa is dit Horizon 2020 – verder te werken voor dergelijke initiatieven.

(LDE – Foto JS)