Na herhaaldelijke vaststellingen van salmonellabesmetting door het Federaal Voedselagentschap (FAVV) besliste federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) op 21 december om de vergunningen van Pluimveeslachterij Lammens in Torhout in te trekken.

Naar Raad van State

Volgens het voedselagentschap leverde het bedrijf te weinig inspanningen om de vastgestelde problemen op te lossen en was er een reëel risico voor de volksgezondheid. Lammens tekende beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde de stelling van het FAVV.

Daardoor worden bij Lammens al een tweetal weken geen dieren meer geslacht en wordt er geen vlees versneden. De 160 arbeiders zijn economisch werkloos. De directie trok hierop naar de Raad van State om de intrekking van de snij- en slachtvergunningen ongedaan te maken. Maar die veegde de argumenten van de directie vrijdag van tafel waardoor de intrekking nu definitief is.

"Nieuwe aanvraag preventief ingediend"

"Een zeer spijtige beslissing die ik helemaal niet verwacht had", zegt directeur Koen Goossens. "Nu hebben we alle rechtsmiddelen uitgeput. Maar op 24 december dienden we bij het FAVV al preventief een aanvraag in voor een nieuwe snij- en slachtvergunning. Ten laatste op 23 januari moet het FAVV een beslissing nemen omtrent die aanvraag. Ik hoop dat die beslissing in alle objectiviteit genomen zal worden zodat we snel opnieuw kunnen opstarten."

Naast de snij- en slachtvergunning trok de minister ook de vergunning voor bereidingen in. Tegen die beslissing verzette Lammens zich niet. "We hadden immers nog voor de intrekking van die vergunning beslist om de bereidingsafdeling stil te leggen", vervolgt Goossens. "Het was telkens daar dat er salmonella werd aangetroffen."

Kwaad opzet?

Nochtans hebben we tal van maatregelen getroffen om de besmetting tegen te gaan", verduidelijkt Goossens. "De voorbije maanden hebben we liefst 800.000 euro geïnvesteerd. We werken zelfs samen met een professor van de Gentse universiteit. Werkelijk alles hebben we in het werk gesteld, maar telkens wordt bij 1 op de 20 stalen een besmetting vastgesteld. Daarom sluiten we ook niet uit dat er sprake is van kwaad opzet. We gaan dit tot de bodem uitspitten."

(AFr)