Planckaert Uitvaartzorg bouwt tweede uitvaartcentrum:”We onderscheiden ons door een persoonlijke aanpak”

Randy Couckuit en Colette Planckaert bij het aangekochte pand in Marke. © EDB
Redactie KW

Planckaert uitvaartzorg uit Bellegem wordt gerund door Colette Planckaert (59) en haar zoon Randy Couckuit (36). Als onafhankelijk begrafenisondernemer bouwt de familie een tweede uitvaartcentrum in Marke.

Door Els Deleu

De begrafenisonderneming startte eind de jaren vijftig met Ernest Planckaert, de vader van Colette. “Toen mijn vader ziek werd, nam ik enkele diensten in de kerk over”, vertelt Colette. “Na zijn korte ziekte overleed mijn vader in 1987 echter op 57-jarige leeftijd en dan heb ik de zaak verdergezet.” Colette had geen funerarium en werkte samen met collega’s en het mortuarium van het ziekenhuis om de overledenen op te baren. Tien jaar geleden realiseerde Colette het funerarium in de voormalige Sint-Augustinuskapel in de Doornikserijksweg in Bellegem.

Familiebedrijf

Colette is gehuwd met Freddy Couckuit en woont in Bellegem. Ze heeft één zoon Randy (36), die gehuwd is met Virginie Muylle. Zij wonen samen met hun zoontjes van 6 en 3 jaar in Rollegem. Drie jaar geleden kwam Randy, die tot dan vertegenwoordiger was in de zaak. “Ik hielp wel al van toen ik 16 jaar was bij uitvaarten”, zegt Randy. Ik kon ook toen ik werkte mijn uren regelen om te helpen.” Ook Virginie, die werkt als webdesigner, zal inspringen wanneer nodig.

Planckaert Uitvaartzorg bouwt tweede uitvaartcentrum:

Colette en Randy willen zich met hun onafhankelijk familiebedrijf onderscheiden van ketens door persoonlijk en familiaal mensen bij te staan bij overlijdens en uitvaarten. “Wij doen alles zelf, zoals de overledenen ophalen en opbaren, de nodige regelingen treffen en de ceremonie voorbereiden. We ondervonden dat steeds meer families die niet specifiek uit het zuidelijk deel van Kortrijk komen ook de noodzaak ondervinden van een rouwcentrum in hun buurt. In ons funerarium in Bellegem worden al diensten gedaan in intieme kring, maar we wilden ook wat meer ruimte hebben.”

Met deze twee wensen gingen moeder en zoon op zoek en ze vonden het geschikte pand op de hoek van de Rekkemsestraat en de Hemelrijkstraat in Marke. “Heel toevallig heeft het gebouw dezelfde uitstraling als ons rouwcentrum in Bellegem dat ook blijft bestaan. In Marke zitten we centraal en dichter bij Aalbeke, Bissegem, Lauwe en Kortrijk.” Stad Kortrijk wilde dat er voorzien wordt in voldoende parkeerplaatsen, vandaar dat het tweede gebouw dat verbonden is aan het hoekgebouw een overdekte parking voor 20 wagens wordt.

We hopen om eind dit jaar te starten met het rouwcentrum in Marke – Randy Couckuit, zaakvoerder

“De aula van ons rouwcentrum zal 200 vierkante meter groot zijn en wordt bereikbaar aan de kant van de Rekkemsestraat en vanuit de overdekte parking die ook van de Rekkemsestraat bereikbaar is. We zorgen voor comfortabele zitplaatsen. Er komt ook een tweede funerarium met vier rouwkamers en een wachtruimte. De ingang naar het funerarium ligt aan de Hemelrijkstraat.” Colette en Randy benadrukken dat de mensen die bij hen een uitvaart regelen vrij zijn om te kiezen waar ze de uitvaart laten plaatsvinden. “Onze aula is een meerwaarde maar het is natuurlijk niet verplicht om deze te gebruiken.”

Niet storend

Normaal gezien beginnen de werken in het pand in de Rekkemsestraat binnen drie weken. “Een voordeel is dat het een casco gebouw is dat niet ingedeeld is. Je kan het opbouwen zoals je wil. Het kan dus snel gaan. We hopen om tegen eind dit jaar te kunnen starten met het rouwcentrum in Marke.” Rond het gebouw verdwijnt het meeste beton en komt er een groenbuffer. “De Hemelrijkstraat werd onlangs volledig vernieuwd. Met de groenaanleg willen we de buurt mee opwaarderen. Het gebouw zelf zal heel sereen en zeker niet opzichtig zijn.”

Randy bezocht de buren voor de bouwaanvraag ingediend werd. “Er kwamen wel vragen of er ook gecremeerd zou worden, maar dit is niet het geval in een rouwcentrum met funerarium. Onze activiteiten zijn niet storend voor de omgeving.”

(EDB – foto EDB/plan Theunynck-Knockaert Archtecten, Kortrijk)een overlijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier