Rubriek Economie

Picanol zoekt 100 extra werknemers in Ieper

14/03/18 om 09:08 - Bijgewerkt om 14:54

Picanol Group zette in 2017 voor het achtste jaar op rij groeicijfers neer. In de hoofdzetel in Ieper zijn er de komende twee jaar 25 miljoen euro investeringen gepland én staan er een 100-tal vacatures open.

Picanol zoekt 100 extra werknemers in Ieper

Over het volledige boekjaar 2017 realiseerde Picanol Group een geconsolideerde omzet van 688,93 miljoen euro, een omzetstijging van 8 % in vergelijking met de 639,78 miljoen euro in 2016, wat toen al het beste jaar was uit de geschiedenis van de groep.

"De divisie Weaving Machines kende in 2017 opnieuw een absoluut recordjaar", zegt CEO Luc Tack. "De stijgende vraag naar kwaliteit en technologie zorgde voor een sterke verkoop en leidde tot een verdere groei van het marktaandeel in heel wat landen en weefselsegmenten. Dit zorgde ervoor dat Picanol in 2017 een recordaantal weefmachines in de markt heeft gezet. De sterke groei manifesteerde zich vooral in Azië, waar men door de stijgende loonkosten een grotere vraag kent naar kwaliteitsvolle weefmachines om die loonkosten te drukken."

Delen

Door grote vraag hebben we ook meer in onderaanneming moeten laten doen, wat sowieso meer kost dan eigen productie

Ook de divisie Industries (Proferro, PsiControl en Melotte) kende een sterke omzetgroei in diverse marktsegmenten. "Anderzijds drukten stijgende materiaalprijzen op het resultaat", vervolgt Luc Tack. "Door grote vraag hebben we ook meer in onderaanneming moeten laten doen, wat sowieso meer kost dan eigen productie. Om dat in de toekomst te vermijden plannen we belangrijke investeringen in onze vestiging in Ieper. Het gaat om een investeringspakket van 25 miljoen euro voor een periode van twee jaar."

De activiteiten van de Picanol Group zorgden in 2017 voor een nettowinst van 91,64 miljoen euro, in vergelijking met 88,38 miljoen euro in 2016. Daarnaast zorgde Tessenderlo Group nv in 2017 voor een positieve bijdrage in het nettoresultaat van 10,07 miljoen euro. In 2016 was dat nog 31,34 miljoen euro.

Delen

Om ons technologisch leiderschap verder te versterken, heeft Picanol Group momenteel een 100-tal vacatures voor zijn hoofdzetel in Ieper

Bovendien ziet de nabije toekomst er ook rooskleurig uit. "Het orderboek voor de eerste zes maanden van 2018 is goed gevuld", blikt Luc Tack vooruit. "We verwachten dan ook voor de eerste jaarhelft een omzet in lijn met die van de eerste jaarhelft van 2017, maar we houden ook rekening met een verdere negatieve impact van de stijgende grondstofprijzen."

Ook wat het personeel betreft zit Picanol Group in stijgende. In Ieper steeg het aantal werknemers van 1.462 in 2016 naar 1.562 in 2017. Wereldwijd stelt de groep 2.298 mensen tewerk. "Om ons technologisch leiderschap verder te versterken, heeft Picanol Group momenteel een 100-tal vacatures voor zijn hoofdzetel in Ieper. We zoeken onder meer CNC-bedieners, field technicians en quality engineers. Daarnaast zijn er ook meerdere vacatures voor R&D-ingenieurs en verschillende functies in IT en Sales & Services."

De werkloosheidscijfers in de Westhoek zijn heel laag en dat heeft ook gevolgen voor de aanwerving van mensen in Picanol. "We hadden inderdaad graag gezien dat sommige vacatures sneller ingevuld geraken. In 2017 zijn er in Ieper 100 mensen bijgekomen. Voor mij mochten dat er ook 120 of 130 geweest zijn. We doen grote inspanningen om werknemers aan te trekken, zoals bedrijfsbezoeken, voordrachten in scholen, campagnes op sociale media... Volgens mij is het vooral belangrijk dat de bestaande werknemers zich goed in hun vel voelen. We streven dan ook naar een organisatie waarbij betrokken medewerkers ruimte krijgen voor creativiteit en initiatief."

Picanol wil ook in de toekomst succesvol blijven en lanceerde daarom in 2017 Let's Make It Together, waarmee het bedrijf de komende jaren zal inzetten op drie prioriteiten: productietechnologieën van wereldklasse, digitaal bedrijf en bedrijf met focus op de mens. "Als we in Vlaanderen onze maaktechnologie willen behouden, dan zullen we moeten blijven investeren in kwaliteit en innovatie. Picanol doet dat op een duurzame manier en ik ben er dan ook van overtuigd dat ook onze kinderen werk zullen hebben in Ieper", besluit Luc Tack.

(TOGH)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!