In lijn met de eerder gegeven prognoses realiseerde de Picanol Group in 2018 een geconsolideerde omzet van 666,71 miljoen euro. Dat is een daling van 3 procent ten opzichte van 2017. "Maar dat was wel het beste jaar uit de geschiedenis van de groep", zegt CEO Luc Tack. "Eigenlijk kun je zeggen dat we voor het negende jaar op rij een goed resultaat neergezet hebben. De divisie Weaving Machines kende opnieuw een uitstekend jaar. Op basis van het goed gevuld orderboek eind 2017 realiseerde ze een sterke eerste jaarhelft, waarbij de hoge vraag naar kwaliteit en technologie voor een sterke verkoop zorgden. In de tweede jaarhelft zorgde de toenemende geopolitieke onzekerheid op de markten - denk maar aan de financiële crisis in Turkije en de handelsoorlog tussen China en de VS - voor een vertraging in de vraag naar weefmachines."

Picanol Group sluit 2018 af met een nettowinst van 110,92 miljoen euro, in vergelijking met 101,71 miljoen euro in 2017. Ook het personeelsbestand blijft stijgen. In 2018 klokt de hoofdzetel in Ieper af op 1.611 werknemers, 49 meer dan de 1.562 van 2017. Wereldwijd werken er eind 2018 2.329 mensen voor Picanol Group. "We hebben altijd ingezet op flexibiliteit", zegt Luc Tack. "Zo hadden we heel wat tijdelijke contracten om de grote pieken van de afgelopen jaren op te vangen. Dat waren opportuniteiten op de markt die we hebben genomen. Door te werken met de tijdelijke contracten zullen we ook goed kunnen inspelen op de dalen vraag door bepaalde contracten niet meer te verlengen, maar naakte ontslagen komen er niet."

© BELGA

De weefgetouwenfabrikant verwacht immers een sterk dalende vraag in 2019. "We houden rekening met een afkoeling op de wereldwijde weefmachinemarkt", zegt Luc Tack. "In het huidige macro-economische en geopolitieke klimaat worden klanten voorzichtiger en kunnen investeringsbeslissingen vertraagd of uitgesteld worden. Industries mikt in 2019 voornamelijk op verder groei bij klanten in andere markten. Voor de eerste jaarhelft van 2019 houdt de Picanol Group rekening met een omzetdaling van ongeveer 25 % in vergelijking met de eerste helft van 2018. We blijven voorzichtig aangezien we als exportgericht bedrijf actief zijn in een volatiele wereldeconomie. Door het cyclische karakter van de textielmarkt blijft een strikte kostenbeheersing absoluut noodzakelijk. Maar door de toenemende bijdrage van Industries en Tessenderlo Group aan het resultaat is de afhankelijkheid van de Picanol Group van de cyclische textielmarkt verminderd."

Meer dan alleen een weefgetouwenproducent

Picanol Group is immers al lang meer dan alleen een weefgetouwenproducten. De divisie Industries bundelt alle niet-weefmachinegebonden activiteiten: Proferro omvat de gieterijactiviteiten en de mechanische afwerkingsactiviteiten van de groep. Het produceert gietijzeren onderdelen voor o.a. compressoren, pompen en landbouwmachines. Via PsiControl legt de groep zich toe op het ontwerp, ontwikkeling, productie en ondersteuning van technologische componenten, diensten en mechatronische systeem-oplossingen voor in diverse sectoren. Melotte ontwikkelt en produceert dan weer precisieonderdelen. De divisie Industries realiseerde in 2018 een omzetstijging van 5 % ten opzichte van 2017, terwijl de totale omzet van Picanol met 5 % daalde.

Ondanks de slechte vooruitzichten blijft Picanol Group verder investeren, ook in Ieper. "De raad van bestuur heeft voor 2019 een investeringsplan voor Ieper goedgekeurd van 25 miljoen euro", zegt Luc Tack. "Een belangrijke investering wordt het automatische hoogbouwmagazijn die we zullen zetten aan de kant van Proferro. Aangezien het gaat om een volautomatisch magazijn zal dat wel geen extra tewerkstelling genereren."

(TOGH)