Picanol Group uit Ieper ziet winst stijgen dankzij Tessenderlo

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

CEO Luc Tack en CFO Stefaan Haspeslagh van de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol stelden woensdagmorgen de resultaten van de eerste jaarhelft van 2018 voor.

In lijn met de eerder gegeven prognoses realiseerde de Picanol Group in de eerste jaarhelft van 2018 een geconsolideerde omzet van 357,4 miljoen euro, een kleine daling ten opzichte van de omzet in de eerste jaarhelft van 2017 die 364,7 miljoen euro bedroeg. “De divisie Weaving Machines kende een zeer sterk halfjaar op basis van het goed gevulde orderboek eind 2017”, zei Luc Tack. “De omzetdaling was wel te verwachten na de uitzonderlijk sterke eerste jaarhelft van 2017. Ondanks de lagere vraag vanuit Weaving Machines realiseerde de divisie Industries opnieuw een sterke eerste jaarhelft dankzij de hogere vraag en projecten bij andere klanten. De divisie Industries blijft zo bijdragen tot de groeiende diversificatie van de groep door volop in te zetten op gietstukken en mechanische afwerking (Proferro), controllercompetentie (PsiControl) en precisieonderdelen (Melotte).”

De nettowinst door deze activiteiten in de eerste helft van 2018 bedroeg 47,8 miljoen euro, wat ook iets minder is dan de 52,2 miljoen euro in dezelfde periode in 2017. “Daarnaast zorgde Tessenderlo Group nv in de eerste helft van 2018 voor een positieve bijdrage in het nettoresultaat van 19,4 miljoen, wat beduidend hoger is dan 5,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar”, lichtte CFO Stefaan Haspeslagh toe. “De Picanol Group sluit dus de eerste jaarhelft af met een nettowinst van 67,1 miljoen euro tegenover 58,1 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2017.”

“Het orderboek voor de tweede helft van 2018 is goed gevuld”, blikt Luc Tack vooruit. “De Picanol Group verwacht voor het volledige boekjaar 2018 een lichte omzetdaling in vergelijking met 2017 – het beste jaar uit de geschiedenis van de groep – en houdt rekening met de impact van de stijgende grondstoffenprijzen.”

In Ieper steeg het aantal personeelsleden van 1.562 eind 2017 naar 1.581 eind juni 2018. Wereldwijd steeg het aantal personeelsleden van 2.298 tot 2.303. “Voor de hoofdzetel in Ieper hebben we momenteel een 70-tal openstaande vacatures“, geeft Luc Tack nog mee. “Door een andere benadering van schoolverlaters raken de vacatures sneller ingevuld, maar het duurt nog steeds tamelijk lang.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier