Rubriek Economie

Pia De Baets en Olivier Mordang van Briz Coffee: "Koffie is voor ons als wijn"

04/01/19 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:41

Pia De Baets en Olivier Mordang sloegen zes jaar geleden de handen in elkaar en richtten Briz Coffee op. Met hun bedrijf exporteren ze groene koffie uit productielanden zoals Brazilië en Honduras om die dan door te verkopen aan koffiebranderijen over de hele wereld. Geen simpele taak want die landen zijn niet altijd even stabiel. Toch gaan de zaken goed, elk jaar verhandelt het duo zo'n 13.000 ton koffie.

Koffie is een van de belangrijkste exportproducten in de wereld, 500 miljoen families verdienen er hun brood mee. Een Belg slaat gemiddeld 3.8 kopjes per dag achterover. Big business dus en daar pikken we in Kortrijk sinds een aantal jaar een graantje van mee. "Er zijn een 70-tal landen, allemaal rond de evenaar, die koffie produceren", vertelt Pia. "Maar die tot in ons land krijgen is soms een logistieke nachtmerrie. Daarom kopen koffiebranderijen hun bonen bij ons. Zij veranderen de groene bonen die wij invoeren in het kopje geurige koffie dat je 's ochtends niet kan missen. Wij reizen de hele wereld af om koffie in te kopen en brengen die naar de haven van Antwerpen. Vanaf daar vertrekt hij dan weer naar elke mogelijke bestemming."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!