Peter Taffeiren (POC Partners uit Pittem): “Binnen vijf jaar heeft Polen ons qua koopkracht bijgebeend”

Peter Taffeiren ziet in Polen een markt, die binnen vijf jaar met de Belgische kan concurreren. © Foto Jan
Redactie KW

Dankzij de financiële steun van het Pittemse POC Partners konden een aantal Poolse wielrensters deelnemen aan de voorjaarsklassiekers. De band tussen de firma en Polen is echter niet zozeer sportief, maar eerder zakelijk. Wij gingen op zoek naar de persoon achter de plannen.

“Dat ik in de projectbusiness ben terechtgekomen is eerder een samenloop van omstandigheden”, begint Peter zijn verhaal. “Na mijn legerdienst werkte ik als assistent aan de universiteit, tot ik gecontacteerd werd door Sobemap, een ingenieurs- en consultancybureau uit het Brusselse. Ze zochten iemand om de financiële begeleiding te doen van hun grootste project: de vernieuwing van de luchthaven Brussel Nationaal. Ik besloot de uitdaging aan te nemen en achteraf gezien was dat een goede beslissing. Ik leerde werken in een groter geheel en deed heel wat ervaring op in de projectontwikkeling.”

Concrete resultaten

In 1990 werd ik gecontacteerd door een headhunter, die mij aanbood over te stappen naar de Pittemse firma Woningbouw Clarysse, waar de zaakvoerder een CEO zocht om de firma te leiden. Ik deed mijn werk bij Sobemap heel graag, maar ik had de indruk dat ik daar opging in de massa. Ik zocht een job waarbij ik meer concrete resultaten van mijn inspanningen kon zien en dat was bij een kleinere firma uiteraard vanzelfsprekend. Ik besloot de sprong dan ook te wagen.”

“Als je als buitenlander in Polen iets wil realiseren wordt dat aangemoedigd”

“Langzaam leerde ik de knepen van het vak, zodat na een tijd de drang de kop opstak om mee het beleid uit te tekenen. Ik deed de zaakvoerder dan ook een voorstel om medevennoot te worden, maar die stelde voor om meteen de firma helemaal over te nemen, wat ik na rijp beraad in 1994 ook deed. Bij het uitwerken van projecten kwam ik echter al vrij snel tot de vaststelling dat ik meer budget nodig had en dus heb ik Luc Desimpel, Robert Donck en Yves Despiegelaere gecontacteerd met de vraag om mee te investeren. Zo werd POC Partners geboren.”

Vaste filosofie

“Inmiddels zijn we bijna 25 jaar verder en hebben we honderden projecten gerealiseerd, voornamelijk aan onze Belgische kust, waarbij steeds dezelfde filosofie gehanteerd werd. We willen een mooi en kwalitatief gebouw op een unieke locatie, waarbij de zee een cruciale rol speelt. We moeten de zee kunnen zien, voelen en ruiken. Daarnaast zijn professionaliteit en vertrouwen waarden die we altijd hoog in het vaandel gedragen hebben.”

“In de kuststad Darlowo willen we niet alleen bouwen, maar ook de lokale bevolking ondersteunen”

“Onze Belgische kust is maar 65 km lang en raakte al snel volgebouwd, zodat we eind vorige eeuw besloten op zoek te gaan naar andere horizonten. Aanvankelijk zochten we richting het zuiden en kwamen zo in Spanje, Tenerife of Montenegro terecht. Bij de onderhandelingen slaagden we er echter niet in op dezelfde golflengte te komen met de lokale partners. Die bleken niet betrouwbaar genoeg of schoven alles te veel op de lange baan.”

“Het was dezelfde headhunter die mij naar Pittem haalde die ons in 2003 aanraadde de Poolse kust aan de Baltische Zee te verkennen. We trokken dus op prospectie en merkten al snel dat dit meer ons ding was. De lokale partners bleken qua businessethiek op dezelfde golflengte te zitten en wanneer je als buitenlander daar iets wil realiseren wordt dat aangemoedigd.”

Kuststad Darlowo

“Bovendien is Polen een snelgroeiende markt, waar de mensen niet bang zijn om te investeren. Volgens mij zal de Poolse koopkracht binnen vijf jaar de onze evenaren. Wij zijn inmiddels diverse projecten gestart in de kuststad Darlowo, waar we niet alleen willen bouwen, maar ook de lokale bevolking ondersteunen. Zo werken we met lokale ondernemers en zijn we actief in het sociale leven. We ondersteunen het lokale vrijwilligerscentrum financieel en verzorgen ook de catering voor het jaarlijkse Art and Media Festival. In dat verband hebben we ook de lokale dameswielerploeg gesponsord en ervoor gezorgd dat ze de voorjaarsklassiekers konden rijden.”

Het is echter mijns inziens niet zo dat Polen het nieuwe Kroatië zal worden. Polen heeft weliswaar een continentaal klimaat met warme zomers, maar toeristen zullen naar het zuiden blijven trekken, al moet ik wel zeggen dat 15 procent van onze appartementen aan Belgen verkocht worden.”

Privé

Peter Taffeiren (55) is getrouwd met Melissa Rocher (49) en woont in Knokke-Heist. Hij is de papa van Petrus (6) en Cesar (5).

Opleiding en loopbaan

Peter behaalde een master in de economie aan de Gentse universiteit en studeerde daarna nog financiële wetenschappen aan Vlerick. In 1994 richtte hij, samen met drie vennoten POC Partners nv op, waarvan hij nog steeds een van de zaakvoerders is.

Vrije tijd

Zoals hij het zelf verwoordt, is zijn werk nog steeds zijn passie. In de vrije tijd die toch nog rest, is Peter vooral bezig met zijn gezin en doet hij aan sport, waaronder triatlon en paardrijden.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier