Personen met beperking vinden steeds vaker de weg naar reguliere economie

Mensen met een beperking gaan in West-Vlaanderen steeds vaker aan de slag in de reguliere bedrijven. © archief
Redactie KW

Ongeveer 12 procent van de tewerkstelling van maatwerkbedrijven, vroeger gekend als beschutte werkplaatsen, gebeurt in West-Vlaanderen op de werkvloer van reguliere bedrijven. Dat gebeurt via zogenaamde enclaves.

Sociale economie is een sterke sector in de provincie West-Vlaanderen. In die sector waren in 2013 12.559 West-Vlamingen uit kansengroepen tewerkgesteld. Bovendien werkt 45,2 procent in beschutte werkplaatsen, die sinds 1 april, bij het in voege treden van het maatwerkdecreet, maatwerkbedrijven moeten worden genoemd. Dat is 10 procentpunt meer dan het Vlaamse gemiddelde. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen maakte de cijfers dinsdag bekend.

“Dat bewijst twee zaken: dat maatwerkbedrijven een belangrijke rol opnemen in de provincie, en dat de industrie hier nog steeds diep verankerd zit”, aldus gedeputeerde van Economie Jean de Béthune (CD&V).

Belang van ontvangst

Opvallend is dat 12 procent van de tewerkgestelden, zo’n 580 mensen, aan de slag gaat bij reguliere bedrijven via zogenaamde enclaves. Dat wil zeggen dat mensen van kansengroepen op de loonlijst staan van maatwerkbedrijven, maar volledig meedraaien in een regulier bedrijf.

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij speelgoedwinkelketen Fun. “Bij piekmomenten kunnen we beroep doen op die mensen. De samenwerking op de werkvloer verloopt goed. Sleutelfactoren zijn de begeleider, de communicatie met het eigen personeel, en vooral, de manier waarop we hen hier ontvangen. Ze maken echt deel uit van ons team. We zijn blij met dergelijk gemotiveerd en getraind personeel”, aldus Bart De Beucker, IT-directeur bij Fun.

Fierheid

Het nieuwe maatwerkdecreet van de Vlaamse regering mikt op een hogere doorstroming van mensen uit de sociale economie naar de reguliere economie. “Via enclaves lukt dat goed. Voor een groot deel van onze mensen is tewerkstelling in de reguliere economie niet wenselijk, en ook voor het bedrijf niet, maar via enclaves wel”, aldus Tim Vannieuwenhuyse van Vierwerk, de koepelorganisatie van alle 28 maatwerkbedrijven in de provincie. “Er is een win-winsituatie. Voor onze klanten enerzijds, voor onszelf anderzijds, maar vooral voor de mensen zelf, die trots en fierheid kweken. Ook maatschappelijk betekent dit heel veel.”

De maatwerkbedrijven hopen het percentage van 12 procent op te krikken naar 20 of zelfs 30 procent, en hopen op steun vanuit het nieuwe maatwerkdecreet.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier