Oude stuw van sluiscomplex Hérinnes in Spiere-Helkijn wordt vervangen

De oude stuw, waarnaast de nieuwe komt en waar de waterkrachtcentrale zich zal bevinden. © GBA
Redactie KW

De vervanging van de stuw van het sluiscomplex van Hérinnes is een feit. De werken zouden zo’n 3 jaar duren en vinden plaats op grondgebied Spiere-Helkijn.

De stuw dateert uit 1922 en is dringend aan vervanging toe. Dat leidt tot een gigantische bouwwerf langs de Bovenschelde ter hoogte van de sluis en het onlangs gerenoveerde zwembad van Spiere-Helkijn. In het kader van het Europese project Seine-Schelde gaan de werken nu van start en zijn gepland voor een periode van drie jaar. Totale kostenplaatje is zo’n 13.540.000 euro, mede gefinancierd door de Europese Unie.

De werken omvatten het graven van een kanaal en opgravingen van meer dan 49.000 kubieke meter grond. Er komt een installatie van een dubbele stuw met hydraulische kleppen van elk 18 ton en in de plaats van de oude stuw is de installatie voorzien van een waterkrachtcentrale die meer dan 1.000 MWg/jaar kan produceren. Er zullen ook twee vistrappen voorzien worden aan beide kanten van de nieuwe stuw.

Aandacht voor milieu

Bij deze grootschalige operatie wordt er ook veel aandacht besteed aan het milieu. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de Schelde voor de aan- en afvoer van materialen, alsook de transport van de overtollige grond zal gebeuren via de waterweg. Ook het ‘koolstofgewicht’ van de bouwplaats zal voortdurend in het oog gehouden worden. De zachte mobiliteit blijft gewaarborgd tijdens en na de afloop van het project. Langs beide zijden van de Schelde loopt er een jaagpad. Aan de kant van Spiere zal deze 280 meter worden verplaatst in lijn met de waterkant van het toekomstige kanaal.

Schepen Rik Vandevenne van Spiere-Helkijn is tevreden. “Er wordt aan de gronden en de accommodatie van het geklasseerde en gerenoveerde Oude Zwembad niet geraakt”, zegt schepen Rik Vandevenne. “Wel worden tijdens de werken de burelen, die dienst doen ter coördinatie van het project, in het gebouw ingericht. Na afloop van het geheel worden opnieuw bomen aangeplant ter vervanging van de nu gerooide. Ook worden dan banken en picknicktafels geplaatst. De verfraaide omgeving zal een troef zijn na de werken.”

(GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier