Oostendse Havengemeenschap precies 30 jaar actief

Georges Allaert en Paul Van Laer horen bij de stichtende leden van de Oostendse Havengemeenschap. © (Foto ML)
Redactie KW

Vandaag 11 april bestaat de Oostendse Havengemeenschap (OHG) precies 30 jaar. Een spraakmakend symposium onder het motto ‘De Oostendse haven op weg naar 1992’ was de memorabele start.

Alhoewel de OHG nooit lid was van het Autonome Gemeentebedrijf Haven Oostende, heeft deze vzw van havengebruikers in de voorbije 30 jaar gewogen op de ontwikkeling van de Oostendse zee- en luchthaven. Stichtende bestuurders van het eerste uur Georges Allaert, Paul Van Laer en André Maenhout blijven er van overtuigd dat de OHG bepalend is geweest voor de huidige ontwikkeling van de voorhaven en de uitbouw van Plassendale.

“Een haven wordt gemaakt door haar gebruikers. Het beleid volgt dan wel. In 1988 was de haven nog gemonopoliseerd door de RMT en met de oprichting van de OHG vonden de bedrijven elkaar om samen hun belangen te verdeddigen”, zegt pofessor emeritus Georges Allaert die als gewezen voorzitter medestichter was van de OHG. Het uitreiken van de ‘Kijkers van Kapitein Bestenbustel’ aan o.a. Johan Sauwens, Julien Goekint, Paul Gerard, Willy Versluys.. waren mediagenieke evenementen binnen economisch Oostende en honoreerden boegbeelden van wie visie of inspanningen de Oostendse haven op de Vlaamse havenkaart zetten.

Met het wegvallen van de ferryverbinding op Engeland en de uitbouw van de offshore activiteiten viel de dynamiek van de OHG wat stil. De windmolenbouwers opereren nu eenmaal binnen andere structuren dan de andere havengebruikers. “Maar”, zo stelt huidig secretaris Bart Vansevenant, “er groeit weer meer en meer interesse voor de verdere ontwikkeling van onze havens en de vrijdagmiddagcauserieën van de ‘Oostendse Compagnie’ hebben meer en meer succes. Zo is op 25 april e.k. luchthavenmanager Marcel Beulens onze gastspreker.”

(ML – Foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier