Oostends bedrijf Revi Food wil diepvriesmaaltijden aanbieden in kartonschaaltjes

Wim Quinet,zaakvoerder van Revi Food, toont de afbreekbare schaaltjes die zijn firma in de toekomst wil gebruiken. © PM
Redactie KW

Het visverwerkend bedrijf Revi Food in de Vismijnlaan is volop in evolutie. Onlangs werden een nieuwe warme productielijn en een diepvriesmagazijn in gebruik genomen en er komt nog een fikse uitbreiding aan van het gebouw in de Vismijnlaan. Revi experimenteert nu ook met kartonnen verpakkingen voor de diepvries- en verse maaltijden.

Revi Food kreeg vorige week bezoek van Vlaams minister van Visserij Koen Van den Heuvel (CD&V). Het bedrijf kreeg een subsidie voor een project om maaltijden met Belgische vis te maken. Vlaanderen had er 250.000 euro voor veil, Europa legde er 250.000 euro bovenop.

Revi startte in 1992 als groothandel in voedingswaren. Later kwam er een stuk eigen productie bij en intussen evolueerde Revi tot een volledig productiebedrijf. Er werken 35 tot 50 mensen. “In de winter zijn we met een 35-tal”, zegt zaakvoerder Wim Quinet. “Onze drukste periode is oktober tot december. Dan zijn we met 50.”

Bij Revi Food wordt onder meer vis verwerkt tot soepen, allerhande kroketten, kant en klare maaltijden, sausen en smeersalades. 95 procent van de producten bevat vis. Er zijn zowel diepvries- als verse producten bij. De klanten zijn supermarkten, cateringbedrijven en groothandels. Revi wil al die producten zoveel mogelijk duurzaam verpakken. “We onderhandelen momenteel met een Engelse producent over het invoeren van kartonnen verpakkingen”, vertelt Quinet. “De schaaltjes zijn bekleed met een laagje kunststof, die je na gebruik kan verwijderen. We willen er snel mee starten, want het aandeel kunststof zou enorm verminderen. Het karton is recycleerbaar. De schaaltjes zijn zowel in de oven als in de microgolf bruikbaar.”

Vroeger was inlandse vis geen speerpunt voor ons, nu merken we dat er een markt voor is

“In 2016 investeerden we 1,3 miljoen euro in een nieuwe warme productielijn en een diepvriesmagazijn. Maar het bedrijf is te klein en daarom willen we fors uitbreiden. We kregen de grond naast het stuk waar we nu gevestigd zijn in concessie van de Vlaamse overheid. In 2020 trekken we er een uitbreiding van ons gebouw op.”

Vispannetjes

Revi Food werkte vroeger met buitenlandse vis, maar sloot vorig jaar een partnership met de Vlaamse Visveiling en startte met het maken van maaltijden met Belgische vis. “De klanten vragen dat. En de vismijn ligt hier maar enkele honderden meters vandaan”, aldus de zaakvoerder. “We kopen nu pladijs, rode poon, wijting, kleine garnaaltjes,… uit Oostende en Zeebrugge en verwerken die in onze vispannetjes.”

“Vorig jaar kochten we zo’n 30 ton inlandse vis op een totaal van 300 ton vis. Dat cijfer moet dit jaar omhoog. We willen zeker naar 20 tot 30 procent inlandse vis. Het is zeker niet goedkoper, want de productie is kleiner. Maar het is een enorme meerwaarde. Vroeger was inlandse vis geen speerpunt voor ons, nu merken we dat er een markt voor is.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier