Oostendenaar Gunther Vanpraet wordt consul van Rwanda

Foto Arthur Van Belleghem © Foto DJ
Redactie KW

Gunther Vanpraet (52) neemt volgende maand na elf jaar afscheid als directeur van het Economisch Huis en kiest voor een opvallende carrièrewending. Hij wordt straks consul van Rwanda, maar blijft ook in Oostende actief.

De opvolger van Gunther Vanpraet bij het Economisch Huis was met de aanduiding van Thomas Dupon (33) al bekend. Hij volgt op 1 januari 2019 Gunther op, die na elf jaar definitief afscheid neemt als directeur van het Economisch Huis. “We hebben mooie dingen gerealiseerd. Er zijn heel wat bedrijven aangetrokken, die samen voor 2.000 nieuwe jobs zorgden op de industrieterreinen. We investeerden ook sterk in innovatie, wat recent 19 nieuwe startups naar Oostende bracht. Het innovatieproject ging sneller dan gedacht. In het havengebouw Entrepot tegenover Hangar 1 zullen daarom nieuwe kantoren ingericht worden. We kunnen tevreden terugkijken”, stelt Gunther.

Voor het Economisch Huis was de Oostendenaar zeventien jaar actief in de journalistiek, onder andere als adjunct-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. “Af en toe is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dit was zo’n moment”, stelt Gunther.

Band met Afrika

Hij kiest opnieuw voor een opvallende carrièrewending. Vanpraet wordt straks consul van Rwanda. “Ik moet er onder andere economische missies organiseren voor Belgische bedrijven, investeerders zoeken in België en de communicatie van Rwanda verzorgen in het buitenland. Ook rond de 25ste herdenking van de genocide in Rwanda zal er heel wat werk zijn”, vertelt Gunther, die al langer een band heeft met Afrika. “Ik ben al sinds 2001 bestuurder van de vzw Kindsoldaten in Oeganda, Congo, en Soedan. Ik ben er ook vaak op reis geweest. Dus het continent is mij niet onbekend”.

Gunther blijft evenwel ook in Oostende aan de slag, onder andere als ceo van de nv Exploitatie Kursaal Oostende ‘(EKO). “Toen ik zeven jaar geleden aan deze job begon had EKO 12,8 miljoen euro schuld en een negatief eigen vermogen van 8,5 miljoen euro. Vandaag draaien we break-even en is er een positief eigen vermogen van 2,5 miljoen euro. Op die ingeslagen weg wil ik verdergaan. En ik blijf ook na zeven jaar zetelen in de Task Force van BC Oostende”.

Ook investeren in Oostende

Samen met zijn vrouw Miranda Cok, die bestuurder is van het familiebedrijf Summa dat kantoren in België en Nederland heeft en duizenden mensen tewerkstelt, zal Gunther ook investeren in Oostende. “We investeren 400.000 euro in een startup in reserach & development die volgend jaar aan de slag gaat in Oostende”, zegt Gunther, die ook plannen heeft in de vastgoedsector. “We zullen een vennootschap oprichten dat oude gebouwen in Oostende en Blankenberge opkoopt om te renoveren, of om af te breken en een nieuwbouw te plaatsen. Veel panden zijn verouderd en dringend aan renovatie toe. Gemeenten voeren eigenlijk armoede in door de vele goedkope appartementen in gebouwen die in slechte staat zijn. Vandaag is er wel aanbod in luxe-appartementen en sociale woningen, maar daartussen is er een gat. Wij willen dat opvullen door gerenoveerde of nieuwe appartementen aan te bieden tussen de 200.000 en 250.000 euro. We mikken op alleenstaanden of mensen tussen de 25 en 40 jaar die bijvoorbeeld een eerste appartement huren of kopen”, aldus nog Gunther Vanpraet.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier