Rubriek Economie

07/12/17 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:11

Onze Man mee met de westhoekburgemeesters naar China: "Ook culturele invulling"

Zondag vertrekken burgemeesters Christof Dejaegher (Poperinge), Marc Lewyllie (Heuvelland), Lode Morlion (Lo-Reninge) en Lies Laridon (Diksmuide) voor een week naar China, op uitnodiging van de Chinese ambassade.

Onze Man mee met de westhoekburgemeesters naar China: "Ook culturele invulling"

Monument voor de Chinese arbeiders die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog © MD

"Enkele weken geleden kreeg ik plots telefoon dat ik uitgenodigd was in China voor een economische reis", zegt Christof Dejaegher. "Een vraag als dankbaarheid voor de organisatie van het Chinese stadsfestival en de inhuldiging van de monumenten voor de Chinese arbeiders die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik ging akkoord, op voorwaarde dat de reis ook een culturele invulling zou krijgen in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog."

"Tijdens het stadsfestival is er geld ingezameld voor een gedenkplaat en die wilden we graag ooit overhandigen aan China. Dat is nu de perfecte gelegenheid. Er zal een officiële ceremonie plaatsvinden in de provincie Shandong voor de overhandiging van het bord", gaat Christof Dejaegher voort. "Daar zal ik tijdens een toespraak de geschiedenis van de Chinese arbeiders in de Eerste Wereldoorlog wat meer kaderen. In het Engels, niet in het Chinees. (lacht)"

"Ik mocht een kleine delegatie van burgemeesters samenstellen die me zouden vergezellen naar China en heb mijn vraag gericht naar de burgemeesters van de Westhoekgemeenten die honderd jaar geleden aan het front lagen. Uiteindelijk kunnen we met z'n vieren afreizen naar China."

Met Krant van West-Vlaanderen gaan we een week mee in het spoor van de Westhoekburgemeesters. Elke dag verschijnt een blog op KW.be en het uitgebreide verslag van de reis volgt later ook in de krant.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!