Onderzoek omschrijft stank kippenbedrijf Kruiseke als ‘aanvaardbaar’, buren niet overtuigd

Redactie KW

Brecht Verstraete uit Kruiseke heeft bij het stadsbestuur van Wervik een aanvraag ingediend voor de bouw van een derde stal voor nog eens 50.000 slachtkippen. Woensdag was er daarover een infoavond.

Brecht Verstraete uit Kruiseke heeft bij het stadsbestuur van Wervik een aanvraag ingediend voor de bouw van een derde stal voor nog eens 50.000 slachtkippen. Er zijn momenteel twee stallen met daarin plaats voor 85.000 kippen. Omwonenden klagen nochtans al langer over overlast, vooral geurhinder afhankelijk van de windrichting. De buurt is dus helemaal niet akkoord met een uitbreiding. Er was woensdagavond in het stadhuis een informatievergadering over de nieuwe aanvraag.

Na klachten van geur zijn er ruim dertig plaatsbezoeken van de milieu-inspectie geweest

Het bedrijf op De Schiethoek in de Oude Beselarestraat bevindt zich in landbouwgebied. Momenteel loopt gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek en kan iedereen een bezwaarschrift indienen. “Na klachten van geur zijn er ruim dertig plaatsbezoeken van de milieu-inspectie geweest en daarin staat dat de geur als aanvaardbaar wordt beschouwd“, aldus adviseur Dries Beheydt van het studiebureau DLV dat zaakvoerder Brecht Verstraete begeleidt. Volgens de inspectie is de geur doorgaans van lichte tot matige intensiteit. Onze klant past de best beschikbare technieken toe en de wettelijke normen worden gerespecteerd.”

Er waren twaalf buurtbewoners aanwezig en veel is dat niet. “Conform de wet hebben we iedereen binnen een perimeter van honderd meter per brief uitgenodigd”, aldus schepen van Milieu Philippe Deleu (N-VA). “Heel de maand mei was er stank”, aldus de omwonenden. “De stank blijft. Men schermt met de wet, de wet… Er is ook de menselijke kant: we verdienen het om met respect te worden behandeld. We willen Brecht niet weg, maar willen de stank weg.”

Donald Buyze woont vlak aan de overkant. “Die geurwaarnemingen zijn fout”, oordeelt hij. “Als particulier hebben we niks te eisen. We lopen met onze kop tegen de muur. Die ondraaglijke stank ruiken we tot in ons bed. Men komt inspecties doen en na een kwartier is men weer weg. Of men doet controles wanneer er geen kippen zitten. We leven al twee jaar in de stank.”

Na zeven weken worden de kippen opgehaald voor transport naar het slachthuis. Brecht Verstraete wil uitbreiden om een nog rendabeler bedrijf te runnen. “Ik ben daarin opgegroeid en ben ook bezorgd over de klachten van de omwonenden“, zegt hij. “Het zal altijd ruiken.”

Zoals in Nederland of Duitsland investeren in een dure luchtwasser is geen optie. “Omdat een luchtwasser geen garantie biedt dat het werkt”, aldus de jonge ondernemer.

De beslissing over het toekennen van een milieuvergunning is de bevoegdheid van de deputatie in Brugge. Het schepencollege van Wervik kan enkel een advies geven.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier