Offshore windprojecten volgen elkaar snel op in haven Oostende

Redactie KW

Maandagmiddag rond 14.00 uur verlieten twee collosale betonnen funderingen de Haven van Oostende richting Kriegers Flak, een windpark in de Baltische Zee.

Ze werden geconstrueerd en vervoerd op de Baobarge, een ponton dat 7 maanden aan de REBO-terminal lag. De terminal zal onmiddellijk terug ingenomen worden voor het volgende offshore wind project: Rentel.

Sinds 2016 is de REBO-terminal permanent bezet. Tegen dat de laatste windturbineonderdelen van Nobelwind uit de haven vertrokken waren, had hoofdcontractor Jan De Nul al het volgend project binnen en huurde quasi aansluitend de terminal verder af. In mei 2017 begon de constructie van twee grote funderingen (respectievelijk 10.000 ton en 8.000 ton) voor Kriegers Flak, een Deens windpark in de Baltische zee. Maandag vertrokken de gigantische onderdelen naar zee om geïnstalleerd te worden.

Aansluitend neemt Siemens het terrein in voor de installatie van de 42 windturbines die op het Rentel windpark komen op 40 km vóór onze Belgische kust. Er worden torenelementen en gondels aangeleverd. De roro (roll on roll off) infrastructuur werd daartoe verzwaard tot 600 ton, een investering van 1 miljoen euro. Het tweede Belgische windpark is de pijplijn in Norther. Het volledig project wordt gecoördineerd vanuit Oostende.

Naast de lokale en vaste tewerkstelling in de offshore wind, die al meer dan 400 bedraagt, is er nog een enorm aantal projectmatige tewerkstelling die moeilijk meetbaar is. Voor de bouw van de Kriegers Flak funderingen waren continue 50 à 100 mensen actief op de site. Volledige projecten zoals Nobelwind of Rentel brengen telkens een 150 à 200 extra werkkrachten naar Haven Oostende.

De continuïteit op de REBO-terminal bewijst dat Haven Oostende internationaal op de kaart staat in de offshore wind wereld. Deze trend zal zich doorzetten in de volgende jaren. Wetende dat er telkens een lange termijn onderhoudsfase volgt, zal de permanente tewerkstelling verder stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier