Nieuw VDAB-opleidingscentrum voorgesteld in Roeselare

We zien Robert Declercq, Glenn Tesch, Kristof Waelkens, Johan Vandevyvere en Kurt Cattrysse. © (foto Jos)
Redactie KW

Op de site langs de Roeselaarse Pildersweg werd het nieuwe VDAB-complex officieel voor open verklaard. Vandaag worden er al verschillende opleidingen voor machinale bouwberoepen georganiseerd. De ingebruikname van de volledige 8 hectare is gepland voor 2023-2024.

De nieuwe VDAB-terreinen bevinden zich langs de autosnelweg E403 aan de afrit Roeselare Haven, ingesloten tussen de Kachtemsestraat, het bedrijf Poco Loco en de Vaart Roeselare-Leie. “Deze opleidingen werden eerder in Gits gegeven maar door klachten over geluidsoverlast van een naburige woonwijk werd besloten te verhuizen”, aldus expert communicatie Johan Vandevyvere.

Op vandaag kunnen leerlingen, werkzoekenden én werknemers er terecht voor een opleiding hijsmachine-verreiker, autolaadkraan, bekister, hoogtewerker en torenkraan en de opleiding voor bouwplaats-machinisten en wegenbouwers. “Dit is pas de eerste fase van ons project. Slechts één derde van de site is momenteel gerealiseerd. Het is ook de bedoeling om op termijn andere opleidingen, zoals las- en metaalcursussen, naar hier te brengen. We denken ook aan een opleiding zwaar materieel en vrachtwagens. De basisopleiding zal op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen doorgaan maar de vervolmaking gebeurt hier.”

Nieuw VDAB-opleidingscentrum voorgesteld in Roeselare
© (foto Jos)

In de nieuwe gebouwen zullen een brede waaier aan andere activiteiten doorgaan. “Onze Werkwinkel, waar cursisten leren bemiddelen en waar we werkzoekenden begeleiden, bevindt zich voorlopig nog in de Guido Gezellelaan. Ook andere organisaties en scholen zullen in de toekomst van deze site gebruik kunnen maken. “In het najaar zitten we samen met West-Vlaamse bedrijven om te kijken waar de precieze noden zitten”, vertelt Kristof Waelkens.

“Momenteel volgen een vijftigtal mensen tegelijk een opleiding. Het is onze doelstelling ook ‘s avonds lessen te voorzien zodat we tegen 2023 onze capaciteit opvoeren naar 650 cursisten per dag. Het is een grote en ambitieuze investering die we zoveel mogelijk willen laten renderen.” Op technologisch vlak zijn ze helemaal mee met hun tijd.

“We hebben een simulator voor een 12-tal machines en zijn één van de weinige opleidingscentra waar zelfs met een hybride machine gewerkt kan worden. De nood aan goed opgeleid personeel binnen de bouwsector is heel groot. Met dit nieuw centraal gelegen opleidingscentrum kunnen we de komende jaren verder blijven doorgroeien.”

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier