Nieuw eetcafé Den Amuzé op de Markt

Op de foto vlnr:: Mike de Jonge, Ludi De Decker en Eduard Henrard leggen de laatste hand aan de inrichting van hun Eet- en praatcafé Den Amuzé. © (foto LTK)
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Op vrijdag 19 april opent op de Markt 26 in Kortemark het nieuwe eet- en praatcafé Den Amuzé de deuren. Den Amuzé is ‘s middags een plaats om te lunchen, ‘s middags een tearoom en ‘s avonds een gezellig praatcafé waar ook tapa’s worden geserveerd. En zeggen dat eigenaar Mike hier terecht kwam nadat hij de verkeerde afslag nam.

Uitbaters Ludivine – Ludi – De Decker (40) en Mike de Jonge (37) zijn ondertussen al goed ingeburgerd in Kortemark. Vorig voorjaar kochten ze het pand waar vroeger kruidenierswinkel de Centra was gevestigd en in augustus namen ze hun intrek op de verbouwde bovenverdieping. “We voelden ons hier meteen echt welkom”, benadrukt het koppel, dat afkomstig is uit Brugge en voordien niéts met Kortemark had en hier zelfs eerder ‘per ongeluk’ terechtkwam. “Ik was in Handzame aan het werk toen ik op een dag op de Staatsbaan de verkeerde afslag nam”, legt Mike, die zelfstandig schrijnwerker is, uit. “Zo reed ik over de markt van Kortemark en merkte dit pand op dat te koop stond. Samen met Ludi, die zaakvoerster was van een bouwbedrijf, droomden we ervan om tegen ons 45ste een eigen horecazaak te hebben. Dit pand was betaalbaar en leek ons interessant.”

Spermalie

Het koppel ging niet over één nacht ijs en deed wat marktonderzoek. “Voor we besloten ons huis in Brugge te verkopen, bezochten we hier een paar keer keer de wekelijkse marktdag”, leggen Mike en Ludi uit. “De nabijheid van een grote school en een goed draaiende kermis deden ons beslissen om ervoor te gaan.”

Ludi deed in het verleden wat horeca-ervaring op in een café in Blankenberge, maar het is halfbroer Eduard Henrard (25) die straks achter de kookpotten staat. Eduard kreeg zijn opleiding in Spermalie. “Ik deed daarna stage in de Jonkman in Brugge, in L’ Air du Temps in Eghezee en in de Escabeche in Knokke”, somt Eduard op. “Verder hielp ik enkele keren mee met de Karmeliet tijdens Kookeet. Ik heb er veel gestolen met mijn ogen, koken is voor mij echt een passie.”

Tijdens de week is er elke middag naast enkele suggesties een dagmenu, in het weekend wordt ook een lunchmenu aangeboden. In de namiddag is er tearoom met verse taart en desserts, en ‘s avonds wordt Den Amuzé, waar plaats is voor zo’n 35 man, een echte praatcafé met tapa’s, hapjes en fingerfood, waar ook de tv niet ontbreekt. De zaak is gesloten op maandag, maar is verder elke dag open van 11 tot 23 uur. Tijdens de wekelijkse marktdag en voor begrafenissen zelfs al vroeger als een extra service.

Baby

2019 heeft voor Mike en Ludi alvast héél wat in petto, want in september wordt hun eerste – en langverwachte – baby geboren. “Toch kwam het nieuws enigszins onverwacht”, glimlacht Ludi, “maar de baby is natuurlijk heel erg welkom en we zien het helemaal zitten.”

Info: denamuze@gmail.com – 0493 83 11 02.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier