Nieuw boek verzamelt bedrijven Plassendale-project

Redactie KW

Vrijdagmorgen 16 maart, een dag voor de Open Plassendale dag, stelde voorzitter van het Economisch Huis Sabine Friederichs het boek ’20 jaar Project Plassendale in Oostende voor in de gebouwen van NeaForma.

Meteen kon ze het eerste exemplaar overhandigen aan huidig CEO Yves Taillieu en aan zijn vader Guy Tailleu, die als toenmalig voorzitter van de Kamer van Koophandel mee aan de wieg stond van het Plassendale-project.

Het was op initiatief van Johan Vande Lanotte dat er in 1998 gestart werd met een ambitieus project om de industrie in en rond Oostende te stimuleren. Waar het project in bepaalde kringen op een flinke dosis scepticisme werd onthaald, kwam de eerste grote kentering er toen John Cordier van Telindus, die toen vooral bekend was als voorzitter van KV Mechelen, besliste om op Plassendale 3 een tweede hoofdkwartier te bouwen. Afkomstig uit Oudenburg kon hij maar al te goed de gunstige strategische ligging van het industriegebied inschatten, met de nabijheid van autosnelweg, treinverkeer en de luchthaven.

Twintig jaar later zijn er 1.900 nieuwe, rechtstreekse jobs gecreëerd

En toen volgde een hele reeks andere bedrijven, die een pak jobs naar Oostende brachten. “Twintig jaar later zijn er 1.900 nieuwe, rechtstreekse jobs gecreëerd”, zegt Sabine Friederichs. “De potentie van de bedrijven is in 2018 bovendien gestegen naar meer dan 3.500 jobs. Daarnaast zijn er nog een pak indirecte jobs in logistiek, ondersteunende administratieve diensten, horeca, onderhoud gebouwen, schoonmaak en groenonderhoud. Uit onderzoek blijkt dat 30% van deze jobs uitgeoefend worden door mensen uit Oostende, een volgende 30% uit de rest van het arrondissement, nog eens 30% uit de rest van de provincie en tenslotte een 10% uit de rest van het land.”

Het boek over het Plassendale-project vermeldt alle bedrijven die er sinds de start zijn bijgekomen, en geeft ook een overzicht van de evolutie van de tewerkstelling. Je komt er niet alleen meer te weten over deze zestig bedrijven, maar bijvoorbeeld ook hoe het Economisch Huis er in 2017 in geslaagd is om 10 startups naar Oostende te halen en professioneel te omringen met deskundigen. Kortom, interessante lectuur voor al wie geïnteresseerd is in wat er op economisch vlak ‘bougeert’ in Oostende.

De 5.000 exemplaren worden verdeeld onder de bedrijven die aan bod komen in het boek en zullen ter beschikking zijn tijdens de Open Plassendale dag op 17/03.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier