Negatief advies voor windturbines aan klaverblad E40 met E403

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De gemeente Oostkamp heeft een negatief gegeven voor de aanvraag van het groenestroombedrijf Aspiravi om twee windturbines te realiseren aan het klaverblad van de E40-E403.

Zoals bekend wil het groenestroombedrijf Aspiravi twee windmolens met een tiphoogte van 150 meter neerpoten op het private domein van het bedrijf Timfrost, tussen de Vliegweg en het kaverblad van de E40-E403. Het bedrijf heeft hiertoe een vergunningsaanvraag ingediend bij de provincie. De omwonenden verenigden zich in een buurtcomité dat zich verzet tegen het project. Volgens het comité zullen de wieken van de molens op die plaats te veel slagschaduw laten neervallen op woningen en een woonuitbreidingsgebied. Het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning liep tot 12 februari en het gemeentebestuur heeft in dat kader een negatief advies gegeven. “Principieel zijn we voorstander van windenergie en er zijn zeker mogelijkheden voor het plaaten van windmolens rond het klaverbad”, stelt burgemeester Jan de Keyser (CD&V). “Toch menen we dat er bij deze concrete aanvraag – mede door de wijze waarop het dossier is opgebouwd – teveel en te grote onzekerheden zijn over de mogelijke negatieve impact voor de omgeving.”

Tijdens het openbaar onderzoek werden 210 bezwaren en 11 opmerkingen ingediend. “Een aantal argumenten van de ingediende bezwaren zijn volgens ons terecht”, aldus de Keyser. De gemeente verwijst in haar advies ook naar de eerdere vergunningsaanvraag van Aspiravi voor de plaatsing van twee windturbines in de noordelijke lussen van de verkeerswisselaar. “Uit het eigen onderzoek van de aanvraag kwam een grote onduidelijkheid naar voor over de omvang en de opstelling van het voorgenomen windpark. We moeten rekening houden met een mogelijke cluster van vier windmolens. Hiervoor kan er beter een milieueffectenrapport worden opgemaakt. We zullen dit als suggestie meegeven aan de aanvrager en de vergunningsverlenende overheid (de provincie, nvdr). Een andere bezorgdheid betrof de vaststelling dat de aanvragers geen of onvoldoende rekening houden met de uitbouw van de nieuwe wijken langs de Fabiolalaan op 500 meter van de inplanting. Voorts stellen we ook vast dat het lokaal draagvlak voor deze aanvraag zo goed als ontbreekt”, besluit de Keyser.

Aspiravi heeft de vergunningen voor de turbines in de noordelijke lussen van de verkeerswisselaar al op zak, maar tegen de vergunningen loopt nog een beroepsprocedure.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier