Nationaal Hopmuseum labelt 82 bieren met kwaliteitslogo ‘Belgische hop’

Redactie KW

Maar liefst 28 brouwerijen, goed voor 82 bieren, hebben het logo aangevraagd.

In het Nationaal Hopmuseum werden de nieuwe certificaten uitgereikt aan brouwerijen en producenten die het gebruik van het logo ‘Belgische hop’ voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd. Maar liefst 28 brouwerijen, goed voor 82 bieren, hebben het logo aangevraagd: 27 bieren met het 50% Belgische hoplogo en 55 bieren met het 100% Belgische hoplogo.

“Jaar om niet snel te vergeten”

Tevens kwamen er drie producten bij die met hop geproduceerd zijn: twee gins en een jenever. Momenteel zijn er 380 bieren met het Belgisch hoplogo. Hiervan dragen er 257 bieren het 50% hoplogo en 123 bieren het 100% hoplogo.

“Het seizoen 2018 is er voor de hoptelers een om niet snel te vergeten” aldus Joris Cambie, voorzitter van de vzw HOP. “Het was een moeilijk jaar door de droge omstandigheden. Gelukkig kregen wij in de Westhoek vanaf augustus toch regelmatig een vlaag regen. Uiteindelijk lagen de opbrengsten niet zo heel ver onder de gemiddelden. De alfazuurgehalten bleken wel ver onder de normale waarden.”

Logo ook naar Wallonië

“Gelukkig was dat ook het geval voor andere regio’s in Europa, zodat men overal met dezelfde situatie te kampen had”, licht Joris Cambie toe. “Op donderdag 9 augustus passeerde een windhoos ons bedrijf. Een veld van drie hectaren ging tegen de vlakte. Gelukkig kregen we de spontane hulp van heel wat collega-hoptelers. Door hun solidariteit stond alles in enkele dagen tijd weer recht.”

Het is de bedoeling dat het logo voortaan ook in het Waalse landsgedeelte kan gebruikt worden. In Wallonië staan nu ongeveer een 20-tal hectaren hop, waarvan enkele volledig nieuwe projecten.

(AHP-FT MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier