“Nachtwinkels horen niet thuis in kleine dorpen”

In het voormalige buurtwinkeltje zat even een nachtwinkel, naast het statige gebouw van Woesten. © TP
Redactie KW

Landelijke gemeenten in de Westhoek willen geen nachtwinkels in hun dorpskernen. Heuvelland weigerde een aanvraag en Vleteren maakte zelfs een reglement dat nachtwinkels verbiedt.

De laatste gemeenteraad van Vleteren keurde een reglement op nachtwinkels goed. Voordien had de gemeente niet zo’n reglement. “Omdat we dat eigenlijk niet nodig hadden. Tot we een aanvraag kregen voor een nachtwinkel in het centrum van het Vleterse dorp Woesten“, aldus burgemeester Stephan Mourisse (Landelijke Volkspartij).

De nachtwinkel was even ondergebracht in de voormalige buurtwinkel ‘t Ameeltje, die onlangs failliet ging. Het pand, dat grenst aan het statige OCMW-gebouw van Vleteren, staat momenteel te huur. “We waren verbaasd dat iemand daar een nachtwinkel wou uitbaten”, aldus Mourisse.

“Als gemeentebestuur zijn we daar geen voorstander van. Ten eerste vragen we ons af of dat economisch rendabel zou zijn in een klein dorp als Woesten. De N8 loopt wel dwars door het dorp, maar ‘s nachts is daar niet zoveel doorgaand verkeer. Ten tweede vrezen we overlast voor de buurtbewoners door het lawaai van jongeren en het stoppen en starten van wagens. Nachtwinkels horen niet thuis in kleine dorpen. Daarom stelden we een reglement op, dat bepaalde verplichtingen en eisen oplegt aan nachtwinkels, waardoor het praktisch onmogelijk wordt om deze uit te baten. Wel welkom in onze gemeente: buurtwinkels, die overdag open zijn.”

Ook in Heuvelland worden nachtwinkels geweerd uit de dorpskernen. “We kregen onlangs een aanvraag voor een nachtwinkel in Nieuwkerke, maar hebben die niet vergund”, aldus Wieland De Meyer, schepen van Ruimtelijke Ordening (Gemeentebelangen). “De nachtwinkel wou inspelen op de werknemers van Clarebout Potatoes, die er ‘s nachts aan de slag zijn. De nachtwinkel zou overlast creëren voor de dorpsbewoners. Als er nog aanvragen komen, overwegen we ook zo’n reglement.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier