Naar de markt in Wevelgem? Laat je boodschappen thuis bezorgen

Fietskoerier Korneel, oördinator Tom Balcaen, coach David Vandervenne van vzw effect, amebtanaar lokale economie Robbe Deflo en ambtenaar welzijnszaken Nele Heytens. (Foto TGM)
Redactie KW

Sinds afgelopen woensdag bezorgen fietskoeriers uw boodschappen van op de openbare markt in Wevelgem, Moorsele of Gullegem bij u thuis. Een gratis dienstverlening waarvoor de gemeente Wevelgem de handen in elkaar sloeg met de vzw effect uit Kortrijk.

“Uit een recente bevraging op de openbare markten bleek dat heel wat mensen, vooral ouderen, hulp nodig hebben bij het dragen van de boodschappen”, vertelt welzijnsambtenaar Nele Heytens. “Maar ze willen graag nog zélf naar de markt voor het sociaal contact. Veel bezoekers maken hun wekelijkse uitstap naar de markt om mensen te ontmoeten, een praatje te slaan en nadien nog een koffie of een aperitiefje te gaan drinken. Een dienst waarbij de fietskoeriers zelf de inkopen zouden doen, is dus veel minder interessant. Want dan moeten de mensen thuisblijven, terwijl ze net graag eens de deur uitgaan!”

Wevelgem slaat de handen in elkaar met de vzw effect, die samenwerkt met mensen die sociaal tewerkgesteld zijn. “Er worden op elke markt twee voltijdse krachten ingezet”, aldus Robbe Deflo, ambtenaar lokale economie. “Op een vaste plaats op de markt kan je je boodschappen afgeven aan de fietskoeriers, te herkennen aan hun blauwe jas. Zij nemen je boodschappen over en je krijgt een ontvangstbewijs. In overleg wordt een tijdstip afgesproken wanneer je levering wordt thuisgebracht. Producten zoals vis en kaas worden bewaard in een speciale koelcel en de koeriers maken ook gebruik van een thermobox.”

Capaciteit

“De boodschappen worden enkel geleverd in de deelgemeente waar de markt die dag plaatsvindt”, verduidelijkt Tom Balcaen van effect. “Een inwoner van Wevelgem kan boodschappen van de markt in Wevelgem laten leveren aan huis in deelgemeente Wevelgem, die van Moorsele in Moorsele en die van Gullegem in Gullegem. Woon je in Moorsele en ben je op bezoek in Gullegem, dan kan je de boodschappen niet naar Moorsele laten brengen. Hou ook rekening met alledaagse boodschappen: inkopen voor een feestje moet je zelf naar huis brengen.”

“Vanaf 9 uur tot ongeveer 12 uur kan je je boodschappen bij de fietskoeriers afgeven”, geeft David Vandevenne mee. “Let wel: als hun capaciteit volzit, stoppen ze vroeger. Als bijvoorbeeld veel mensen hun boodschappen afgeven voor 11 uur, dan is het goed mogelijk dat de koerierdienst geen nieuwe thuisleveringen meer aanneemt. Alles hangt af van de dag zelf.”

Meerwaarde

Het project is afgelopen woensdag gestart en het is de bedoeling dat het een vaste dienstverlening wordt. “We beperken ons niet tot een bepaalde periode en we hebben ook geen idee of het ‘s winters of ‘s zomers drukker zal zijn”, stelt schepen van Lokale Economie Kevin Defieuw. “We zullen moeten evalueren en bijsturen waar nodig… Het valt ook nog af te wachten hoeveel mensen van de koerierdienst gebruik zullen maken. In het begin zullen ze misschien nog wat de kat uit de boom kijken, maar gaandeweg en via mond-aan-mondreclame zal alles wel loslopen. Het is een uniek project met een belangrijke meerwaarde voor zowel marktkramers als bezoekers. De auto kan je voortaan thuislaten, een pluspunt voor de mobiliteit én het klimaat.” (TGM)

Alle praktische info vind je op www.wevelgem.be/wevelgemsefietskoeriers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier