Na zeven maanden kan Waregemse kapper Peter terug naar eigen kapsalon

Peter Van Luchene en Ann Cattoir in hun kapsalon in de Noorderlaan dat zij noodgedwongen zeven maanden lang moesten missen. © DJW
Redactie KW

Sinds dinsdag zijn Peter Van Luchene en Ann Cattoir terug in hun kapsalon aan de Noorderlaan. Zeven maanden geleden moesten zij noodgedwongen verhuizen naar een ander onderkomen omdat in heel de straat grote openbare werken plaatsvonden in het kader van de vernieuwing van de Noorderlaan.

De aannemer is intussen na ruim anderhalf jaar zo goed als klaar met de opdracht. Verwacht wordt dat het volledige tracé officieel open gaat in maart. Mogelijk kan dat in aanwezigheid van Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts en het voltallig stadsbestuur. Maar voor Peter Van Luchene is het belangrijkste dat hij eindelijk terug is in zijn eigen zaak.

Goede infrastructuur

“Het doet natuurlijk deugd. En uiteraard ben ik heel tevreden dat wij terug zijn. De werken in onze straat begonnen in augustus vorig jaar, onmiddellijk na het bouwverlof. Net voordien kregen wij net als al onze buren het bericht van de stad en de aannemer dat ze eraan zouden beginnen: opbreken van het wegdek, de voetpaden, aanleggen van nieuwe rioleringen en al wat daarvan deel uitmaakt. Tijd dus om ons salon ergens anders in onder te brengen. Het werd een heuse zoektocht naar een geschikt pand. Wij hadden wel enkele locaties in het hoofd maar in bepaalde gevallen kon het niet van de eigenaars. Je moet weten dat wij in eerste instantie over veel water moeten beschikken om ons werk uit te voeren. Dat betekent: goede aansluitingen op het distributienet, goeie afvoer en dergelijke meer. Daarnaast ook voldoende ruimte voor ons pop-up kapsalon waar je toch al vlug heel wat voor nodig hebt als infrastructuur.

“In het begin was het door een zure appel bijten maar daarin zijn wij in elk geval geslaagd. Wij zijn nu terug thuis.

Dat alles samen viel perfect mogelijk in een pand in de Stationsstraat dat binnen afzienbare tijd wordt gesloopt en plaats maakt, samen met nog andere panden ernaast, voor een groot bouwproject van het bedrijf Eribo. De gesprekken verliepen vlot en uiteindelijk kon ik er met alles erop en eraan mijn tijdelijk kapsalon openen Het pand bleef zeven maanden bemand en verhuurd en ik kon blijven mijn klanten van dienst zijn terwijl de werken in de Noorderlaan bezig waren. In het begin was het door een zure appel bijten maar daarin zijn wij in elk geval geslaagd. Wij zijn nu terug thuis.

Leerrijke ervaring

Dankzij de verhuizing naar de Stationsstraat bleef het kapsalon niet alleen zijn klanten behouden maar maakte het ook eens kennis met een van de winkelstraten in het centrum. “Een heel leerrijke ervaring was het in elk geval die zeven maanden in de Stationsstraat,” erkent Peter Van Luchene. “Je ziet er dagelijks heel wat meer passanten. In de Noorderlaan zijn het dan weer overwegend leerlingen aangezien je er onder andere het Koninklijk Atheneum hebt en wat verder ook het Vrij Technisch Instituut. Ook belangrijk: verschillende mensen die in de Stationsstraat vroegen waar het eigenlijke salon was gevestigd. Ze wisten niet dat het in de Noorderlaan was. Vreemd toch, want ik heb daar al een kwarteeuw mijn kapperszaak die indertijd werd opgestart door mijn vader. Daaruit trek ik nu de nodige lessen en zal ik in de toekomst meer aan promotie moeten doen zodat iedereen me weet te vinden.”

Dubbele kosten

Peter Van Luchene voegt er nog aan dat dat hij tijdens de voorbije zeven maanden dubbel zoveel kosten had. “De klanten zijn blijven komen. Maar vergeet niet dat ik voor de pop-up huur en andere kosten had te betalen terwijl ik mijn pand in de Noorderlaan verder moest afbetalen. Allemaal dubbel. Maar kom, dat is nu verleden tijd. Wij zijn opnieuw in de Noorderlaan bezig met onze job. Dat is het belangrijkste.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier