Na de bitcoin, binnenkort nieuw betaalmiddel in hippe Kortrijkse winkels

Lien Vanden Broecke heeft een eigen Limited Edition Shop en een eigen munt. (GF)
Axel Vandenheede

Lien Vanden Broecke is zaakvoerder van Happy Design en een bekende vormgeefster/ontwerpster. De Kortrijkse is bijvoorbeeld de bedenker van Zibi, het beertje dat het uithangbord is van de dienst pediatrie van AZ Groeninge. Nu wil Lien Kortrijk veroveren met haar eigen munt: de Happy Goldrims. “De bedoeling is dat je met dat geld zal kunnen betalen in enkele hippe zaken”, vertelt ze.

Met Happy Design is Lien Vanden Broecke (42) een gevestigde waarde in de regio als het om ontwerp en creatie gaat. Zo mag ze onder meer hogeschool Vives en stad Kortrijk tot haar klanten rekenen. Voor de stad ontwierp ze bijvoorbeeld trouwboekjes. “Als ontwerper heb ik zelf ook veel ideeën en daarvoor heb ik een uitlaatklep gezocht. Ik moet mijn creatief ei kwijt kunnen”, vertelt Lien. “Daarom ben ik met een Limited Edition Shop begonnen. De bedoeling is dat een idee van mezelf helemaal uitwerk en het resultaat verkoop ik dan. Er wordt maar een beperkt aantal items gemaakt. Daarbij geldt het principe: op is op.”

Vrouwen met pit

De laatste creatie in die zin is een kalender. Een speciale kalender toch wel. “Het is een kalender met twaalf maanden en elke maand heeft zijn specifiek aantal dagen”, legt Lien uit. “Maar in tegenstelling tot de normale kalender worden er geen jaartal en geen weekdagen vermeld.”

“Voor de kalender koos ik 12 vrouwen die mij inspireren, dames met ballen aan hun lijf”

Voorbeeldjes van de zelf ontworpen kalender. (GF)
Voorbeeldjes van de zelf ontworpen kalender. (GF)© ekostsov – stock.adobe.com

“Om een voorbeeld te geven: wie de maand januari bekijkt, zal 31 hokjes zien met tekens een getal daarin vermeld. Want januari heeft 31 dagen. Maar een jaartal is niet vermeld en je zal ook niet kunnen lezen of bijvoorbeeld 1 januari op een maandag valt. Zo kan je die kalender eigenlijk elk jaar gebruiken.” Als verjaardagskalender bijvoorbeeld.

Dit maakt de kalender al speciaal, maar dat geldt ook voor de illustraties. Bij elke maand tekende de 42-jarige Kortrijkse in haar eigen stijl een vrouw met pit. “Ik heb twaalf vrouwen gekozen die mij inspireren, ballen aan hun lijf hebben. Ik heb die dames op mijn eigen manier geportretteerd, maar wel zo dat ze wel herkenbaar zijn. Onder meer Björk en Marilyn Monroe komen aan bod. Bij elke illustratie staat een quote vermeld die kenmerkend is voor zowel de vrouw in kwestie als mezelf.”

Eigen munt

In januari pakt Lien bovendien uit met zelf ontworpen skateboards. “Daarnaast zijn er nog andere creaties te koop, zoals kleine parfumflesjes of lederen kaarthouders. Die kunnen gepersonaliseerd worden. Een bestelling neem ik volledig voor mijn rekening, ik doe dus alles zelf. Dan kan ik mij echt uitleven.”

Wat alles extra leuk maakt, is dat Lien een eigen munt heeft ingevoerd: de Happy Goldrims. Happy verwijst naar Happy Design en geluk, een goldrim is een muntstuk met een gouden randje. “De Goldrims zijn een soort van originele cadeaubon. Een Goldrim is één euro waard en je kunt er artikelen uit de Limited Edition Shop mee kopen.”

Ik ben momenteel ook aan het spreken met een aantal eigenaars van hippe winkels in Kortrijk. De bedoeling is dat mensen op termijn daar ook met Happy Goldrims kunnen betalen. Dat zou in elk geval de max zijn. Maar zover zijn we dus nog niet”, besluit Lien Vanden Broecke.

Meer info: www.happylady.me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier