Monique-Hanssens-Wallays van Hanssens Catering: “Vers en gezond onze troef”

Monique Hanssens vond al een stuk opvolging in haar zoon Arthur, die sinds 2014 ook al in de familiezaak werkt. © AV
Redactie KW

Donderdag bracht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een bezoek aan Hanssens Catering in de Koningin Fabiolastraat. “Alles vers en gezond. Dat is al langer onze grootste troef bij de productie en levering van onze schoolmaaltijden en dat willen wij zo houden”, aldus zaakvoerster Monique Hanssens-Wallays, die het bezoek van de minister als een mooie beloning beschouwt voor de dagelijkse inspanningen door de firma.

Hanssens Catering bestaat al sinds 1967. “Net als bij veel Zuid-West-Vlaamse familiebedrijven liggen de wortels van onze firma in het vlas”, begint Monique Monique Hanssens-Wallays haar verhaal. “Mijn schoonmoeder Marie-Louise Van Damme was het met zeven kinderen wel gewoon om voor een grote groep te koken. In periodes van het slijten van het vlas, waarin mijn schoonvader Frans Hanssens actief was, stilde zij vaak vijftig grommende magen.”

“Koken werd haar hobby en naarmate de tijd verstreek, begon ze avondlessen te volgen. Toen de vlassector kermde onder moeilijke tijden bleken haar talenten goud waard. Het was pas toen de keukenzuster van een Kortrijkse school in 1967 met pensioen ging en de school dus op zoek moest naar een ‘traiteur’ die dagelijks 360 maaltijden kon bereiden, dat mijn schoonmama volledig haar ding kon doen. Hanssens Catering was geboren.”

Familiebedrijf

De geboren Roeselaarse (58) en moeder van een dochter (30) en twee zonen (29 en 23) kwam in het bedrijf terecht toen ze Hendrik Hanssens, één van de zonen van Marie-Louise, leerde kennen. “Als licentiate economische wetenschappen had ik al vier jaar werkervaring opgedaan bij Ardo. Wij trouwden in oktober 1985 en namen in maart 1987 het familiebedrijf over. Hendrik en ik waren complementair: hij was commercieel sterk en vooruitstrevend in het uitbouwen van een technologisch sterk uitgerust machinepark; ik stond in voor de administratie, boekhouding, financiën en automatisering via IT.”

“We willen ook ons steentje bijdragen om de jongeren gezonder te doen eten”

Na het plotse overlijden van haar man in februari 2008 stond Monique er plots alleen voor. “Sterk gesteund door de motivatie van mijn personeel en met de hulp van mijn broer Antoon (bedrijfsleider van Agristo, nvdr) heb ik besloten ons werk verder te zetten”, benadrukt ze.

Verdere groei

Op vandaag is Hanssens Catering een bedrijf dat 45 gespecialiseerde medewerkers en 65 bezorgers tewerkstelt in drie productie-eenheden (Gullegem, Oosterzele en Groot-Bijgaarden) en dagelijks ongeveer 40.000 warme maaltijden bereidt. Zo’n 95 procent hiervan gaat naar basis- en secundaire scholen. De resterende 5 procent klanten zijn bedrijven, tehuizen voor mensen met een beperking en OCMW’s. Tijdens schoolvakanties bereidt de firma maaltijden voor speelpleinwerkingen.

Het enthousiaste Hanssens Catering-team staat volop achter zijn baas. (GF)
Het enthousiaste Hanssens Catering-team staat volop achter zijn baas. (GF)

“De laatste jaren zijn wij organisch gegroeid door op eigen kracht onze verkoop en productie te doen toenemen. Voor de toekomst wensen we dit elan aan te houden, hoewel we groei door overname nooit zullen uitsluiten. Er is ook nog ruimte voor groei door blijvend te innoveren en ons aanbod verder af te stemmen op de noden en behoeftes van de toekomst. Wij denken bovendien nog onze capaciteit (machinepark) nog beter te kunnen benutten door andere afzetmarkten aan te boren tijdens vakantieperiodes in de scholen.”

Opvolging

Intussen wil het bedrijf wel de troefkaart ‘vers en gezond’ blijven trekken en nog beter uitwerken. “Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het stukken beter kan met de voedingsgewoonten van de Vlaamse kinderen en jongeren. Daarom ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven dan ook de methodiek ‘Gezonde School’. Hieraan willen wij meer dan ooit ons steentje bijdragen”, zegt Monique zelfverzekerd. Intussen is ze met haar kinderen en onder begeleiding nu al bezig met haar opvolging en een derde generatie van de familieonderneming.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier