Minder politieke inmenging in haven Oostende

© (Foto Flickr)
Redactie KW

Het parlement keurde vandaag het voorstel van decreet goed waarbij de haven van Oostende kan omgevormd worden tot een nv van publiek recht. Het decreet werd ingediend door de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld). Vlaams Viceminister-president Bart Tommelein is tevreden over het initiatief. “Dit voorstel maakt het mogelijk om onze haven te besturen met minder politieke inmenging. Wat de werking alleen maar ten goede komt.”

De leiding van de haven van Oostende is vandaag in handen van 18 bestuurders, het overgrote deel hiervan zijn politici. “Om meer expertise én minder politieke inmenging in het havenbestuur te krijgen is deze omvorming van cruciaal belang. Ondernemers zullen een plaats kunnen krijgen binnen het bestuur, wat de professionalisering alleen maar ten goede zal komen,” aldus Björn Anseeuw (N-VA), initiatiefnemer van het voorstel.

Vandaag kan de haven enkel rekenen op de stad voor de financiering van haar activiteiten. Dat is volgens Johan Verstreken (CD&V) die mee het voorstel van decreet indiende een competitief nadeel. “Om te kunnen concurreren met andere havens hebben we extra kapitaal én nieuwe investeringen nodig. Dankzij de omschakeling naar een nv van publiek recht kunnen we de positie van de haven van Oostende versterken en creëren we extra jobs.”

Oostendenaar en Vlaams Viceminister-president Bart Tommelein is tevreden met het voorstel van de meerderheid. “Het is nu aan de gemeenteraad van Oostende om dit voorstel goed te keuren. Er is volgens mij een meerderheid om de politieke inmenging in de haven een halt toe te roepen. Dit zal de werkgelegenheid alleen maar ten goede komen.”

(Foto Flickr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier