Metaalopleiding in PTI Kortrijk: “Bedrijven kunnen niet uitbreiden door personeelstekort”

© EDB
Redactie KW

Twee weken lang zijn twaalf volwassen cursisten te gast in PTI Kortrijk. Ze worden opgeleid om te werken in de metaalsector, waar een groot tekort is aan monteurs en lassers.

Door het groot tekort aan monteurs en lassers in de metaalsector maakte Tofam West-Vlaanderen (Tofam staat voor Tewerkstellings- en OpleidingsFonds Arbeiders Metaal) vijf jaar geleden de keuze om budget vrij te maken en partners te zoeken om twee keer per jaar een opleiding te voorzien in de provincie.

Start2metaal is een samenwerkingsverband tussen Mentor vzw, Vdab en Tofam West-Vlaanderen. “We werken voor deze editie in het voorjaar van 2019 samen met CVO 3Hofsteden en PTI Kortrijk,” vertelt Mieke Marijsse, projectverantwoordelijke Start2Metaal bij vzw Mentor. De opleidingen vinden op verschillende locaties plaats. “We willen immers in heel West-Vlaanderen werkzoekenden en lokale bedrijven bedienen.” Vorige edities van Start2Metaal vonden al plaats in Waregem, Diksmuide, Oostende, Beveren-Roeselare. Nu is de regio Kortrijk-Wevelgem aan de beurt.

Overaanbod aan stageplaatsen

Er wordt telkens samengewerkt met een CVO (Centrum voor VolwassenenOnderwijs) en een school. “Wij werkten al eerder samen met CVO 3 Hofsteden en ook met Tofam hebben we een goede band”, aldus Koen Duhamel, technisch adviseur/coördinator bij PTI Kortrijk. “We krijgen ook veel vragen van bedrijven voor mensen die er zouden kunnen werken, maar de vraag is groter dan het aanbod. We hebben ook een overaanbod aan stageplaatsen. Alle nijverheidsgerichte scholen ondervinden dat.”

Voor Start2Metaal doet Mentor vzw eerst een screening van de kandidaten. “Ze maken kennis met de sector en testen ook een aantal handvaardigheden. Ze bezoeken een bedrijf en leren de drie lasprocessen kennen. Wij selecteren dan 12 gemotiveerde cursisten op basis van verschillende competenties en voorzien dan ook de stages. We leiden de cursisten ook toe naar werk en begeleiden hen tot zes maanden na het begin van de tewerkstelling. We ondervinden dat we met het project ook resultaten binnenhalen. De meesten evolueren naar een duurzame tewerkstelling,” stelt Mieke.

Voor het project in Kortrijk-Wevelgem is er een lasatelier geïnstalleerd in Vdab Wevelgem en zijn er lessen elektriciteit en mechanica in PTI Kortrijk. “De cursisten krijgen een pakket van 300 lestijden over tien tot twaalf weken. De lasprocessen nemen 200 uren in en dit wordt aangevuld met mechanica en elektriciteit. Voor bedrijven is het belangrijk dat hun toekomstige werknemers al een goede basis kregen van lassen en montage. Daar kan verder op gebouwd worden en kunnen ze hen nog specifieker opleiden in hun bedrijf.”

Wie interesse heeft om cursist te worden in een volgend Start2Metaal project kan contact opnemen met m.marijsse@mentorvzw.be

Hoofddoel is mensen opleiden

“Onze school heeft als hoofddoel mensen opleiden tot volwaardige stielmannen”, aldus Koen. “In de toekomst zullen we nog meer inspelen op omscholing. Start2Metaal is een engagement waarmee we mensen op korte termijn kunnen motiveren en inleiden tot werk. Ze kunnen ook certificaten rond veiligheid en lassen halen.” Volgens Koen is het belangrijk voor onze regio en onze bedrijven dat ze voldoende instroom krijgen van geschoolde werknemers om economisch te groeien. “Ik weet van bedrijven die niet kunnen uitbreiden omdat ze geen mensen vinden.”

Demo’s om machines te leren kennen

CVO 3Hofsteden organiseert regelmatig demoavonden in samenwerking met bedrijven om nieuwigheden voor te stellen. “We gaan op die manier ook mee met de noden uit de industrie“, aldus Dieter Berth, technisch adviseur bij CVO 3Hofsteden.

Op donderdag 25 april organiseert dit CVO om 19 uur een technische infosessie en demo van een EWM Titan XQ lasapparaat. Dit vindt plaats in PTI Kortrijk en is in samenwerking met het bedrijf AW Tech uit Roeselare. Voor deze gratis lasavond waar het apparaat ook zelf kan uitgetest worden moet je wel inschrijven bij dieter.berth@cvo3hofsteden.org . Ook voor PTI is het interessant om de leerlingen de kans te geven om kennis te maken met nieuwe toestellen. “We merken dat meer en meer bedrijven de scholen betrekken. Dat is ook nodig. Op beurzen spreken de bedrijven zelf al onze leerlingen aan.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier