Megamagazijn en snelste machine ter wereld voor TWE in Meulebeke

TWE investeert 18 miljoen euro in een uitbreiding van het bedrijf in Meulebeke. We zien v.l.n.r. Marc Cottens (technical-SHE manager), Kurt Lefebre (finance manager TWE Meulebeke en TWE France), Joerg Ortmeier (CEO TWE Group), Thomas Ortmeier (eigenaar en voorzitter raad van bestuur TWE Group), Ignace Vansteenkiste (managing director TWE Meulebeke en TWE France). © Foto Luc
Redactie KW

TWE investeert 18 miljoen euro in een uitbreiding van het bedrijf met maar liefst 15.000 m². Tussen 1945, het moment dat vlashandelaar Aloïs Libeert in de gebouwen van weverij Vandenheede in Marialoop van start ging met een wattenfabriek die in 1931 werd stopgezet, en 2012, het jaar waarin TWE de firma Libeltex in handen kreeg, liggen er voor Marialoop en omgeving zeven decennia sociale geschiedenis waarin heel wat gebeurde. Het succesverhaal blijft duren.

Met de komst van de wattenfabriek in Marialoop kreeg de lokale bevolking na de Tweede Wereldoorlog onmiddellijke werkgelegenheid dicht bij de deur. De fabriek verwerkte vezels en textielafval tot uitrafelingen en industriewatten en groeide langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste bedrijven in Meulebeke. In 1956 werd de pvba ‘Libeert en Zonen’ gesticht en vanaf 1965 stond het bedrijf bekend als Libeltex (Libeert Belgium Textiles), waarbij men de overschakeling maakte naar de productie van synthetische vezels.

Lagen voor luiers

In 1979 werd het bedrijf opgenomen in de ‘British Vita Group uit Manchester en stelde toen al meer dan 200 werknemers te werk. Sinds 2012 behoort het bedrijf tot de TWE Group, waarvan de hoofdzetel in Emsdetten in Duitsland gevestigd is. De groep is actief op twee grote domeinen: de productie van jachtgeweren en het vervaardigen van nonwoven. Die laatste productie heeft vestigingen in Europa, China en Amerika.

“Op die manier zijn en blijven we een van de belangrijkste werkgevers in regio Tielt-Meulebeke”

TWE nonwoven is actief in zeven belangrijke business units. Zo vervaardigt men acquisitielagen voor babyluiers, dameshygiëne en incontinentiemateriaal. Orthopedische gipsverbanden zijn dan weer bestemd voor de gezondheidszorg. Voor de automobielsector vervaardigt men geluidsisolatie, comfort- en afdeklagen in voertuigen. Geluidsisolerende panelen en tijdelijke beschermvliezen worden aangewend in de bouw. Naast kuisdoeken, vullingen voor meubel- en matrastoepassingen maakt men eveneens producten voor lucht- en vloeistoffiltratie.

Breedste ter wereld

“De nieuwe productielijn zal instaan voor de productie van acquisitielagen”, aldus Ignace Vansteenkiste, managing director TWE Meulebeke. “Die zorgen ervoor dat vloeistoffen snel worden doorgestuurd naar de absorberende lagen in een luier of andere materialen. Deze absorberende lagen bestaan meestal uit absorberende poeders en cellulose lagen. De lijn, die straks deze producten zal vervaardigen, zal de breedste en snelste machine zijn die wereldwijd geïnstalleerd wordt en eveneens van de nieuwste technologieën en robotica voorzien zijn. Dat alles zal ervoor zorgen dat we als bedrijf erg competitief zullen zijn naar de toekomst toe.”

255 werknemers

TWE Meulebeke maakt momenteel een omzet van 62 miljoen euro en stelt 255 mensen te werk in een reeks ploegenstelsels, die het bedrijf 24/7 draaiend houden. “In de strategie van de komende drie tot vijf jaar zullen we een verdere groei van 20 à 25 procent realiseren. De investering die nu gebeurt, is belangrijk voor de tewerkstelling in de regio en de toekomstige tewerkstelling in de vestiging Meulebeke. Op die manier kunnen we een van de belangrijkste werkgevers van de regio Tielt-Meulebeke zijn en blijven. Mensen met een positieve ingesteldheid zijn altijd welkom om ons enthousiast en professioneel team te versterken”, besluit Ignace Vansteenkiste.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier